Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöljud: 16 nya släpp från Malmös musikscen i februari 2017

Albin Gromer släpper singel efter fem års tystnad och Malmömusiker från Skilla och Nightmen jobbar vidare med soloprojekt. Malmös musikscen fortsätter att spruta ur sig nya släpp och Dygnet Runt guidar idag till 16 band och artister som givit ut ny musik under februari i Malmö.

1. Albin Gromer

Bild: Patrick Persson
När Albin Gromer gjorde entré i Musiksverige hyllades han för att ploga vägen för en ny typ av soul. Sedan debuten och en lyckad turné har det varit tyst från Albin Gromer, men den 21 april i år släpps "Albin Gromer presenterar: Narren". Den första singeln från skivan, "I min slummer", släpptes den 23 februari.

2. Crying Day Care Choir

Bild: Kamila Schneltser
Folkpopbandet som är hemmahörande i Malmö släppte singeln ”Sad Season” den 3 februari hos skivbolaget Warner Music Sweden. Både låten och den tillhörande videon är inspelad i en Malmöstudio, men hade premiär på den engelska musikbloggen Clash Music. Trion har sedan starten 2010 släppt flera ep:s och album och turnerat både i Sverige och utomlands. Efter senaste singelsläppet väntar en turné i Italien.

3. Wy

Bild: Lina Svensson
Wy kallar sin egen musik för gråtpop och skivbolaget Hybris kallar dem för "Malmös The xx". Wy är duon vars debut-EP blev rankad som tredje bästa 2016 av HYMN. 8 februari släpptes singeln "Hate To Fall Asleep".

4. Kerim Arhan

Bild: Sebastian Borg
Kerim Arhans album "Poetry In Broken English" blev huvudsakligen till i Istanbul och på Öland, men även i hans pappas orientaliska mattaffär på Stortorget i Malmö. I anslutning till samma affär finns nämligen studion där albumet till stor del är inspelat. Med albumtiteln vill Kerim Arhan fråga sig varför han skriver sina texter på engelska när det inte är hans modersmål.

5. Feivel

Elin Hörbergs musik beskrivs som drömsk och melankolisk pop. Hon spelar piano i Skilla och började 2014 göra musik under namnet Feivel. Sedan dess har hon uppmärksammats såväl i Sverige som internationellt. Feivels senaste låt "A Die-Hard Piece" släpptes den 23 februari.

6. Baby Mike

Med rötter i både USA och i Malmö har Baby Mike, eller Michael Deberry som han egentligen heter, klättrat sig upp på såväl svenska som internationella topplistor. Hans musikintresse tog fart i ung ålder genom hans pappa, men i tonåren föll han för hiphopen. Baby Mike har hittills släppt tre låtar och det senaste släppet innan debutalbumet kommer heter "Miracle".

7. We Float

Bild: Miriam Semb Namork
2015 släpptes albumet "Silence" och sedan dess har bandet We Float kunnat setts i Malmö flertalet gånger. Men fram tills nu har inget nytt material släppts. Låten "Melt Away" är tidigare outgiven och släpptes med en video den 3 februari.

8. Peter Pekka Jonsson

Den 17 februari släpptes singeln "Sa pappa till mej" från Peter Pekka Jonssons kommande debutalbum "Tusen drömmar". Trots många år i musikbranschen blir detta det första han gör som soloartist och Pekka säger själv att det är tredje gången som han snart är klar med albumet.

9. Marcus Norberg and the Disappointments

Bild: Adrian Recordings
Marcus Norberg är en aktiv del av Malmös myllrande musikliv som medlem i bland annat Yast, Toi Let och Nightmen. Nu är han aktiv igen med ett projekt i sitt egna namn, och en första singel som går mer åt countryhållet än något av hans tidigare projekt. "Take it to the Grave" släpptes den 24 februari och soloalbumet släpps i maj via Adrian Recordings och Rundgång Rekords.

10. Lymland

Bild: Emmalisa Pauly
Malmöduon Lymland släpper sitt tredje album i vår på det experimentella skivbolaget Nytt Arkiv. Ett första smakprov på skivan har släppts redan nu och heter "Tremolomoln". Duon har uppmärksammats för sitt säregna musikaliska uttryck med orgel, surr och gitarr.

11. Kidda

Kidda gör hiphop på både svenska, engelska och albanska och har den senaste tiden klättrat på listor och blivit omskriven i albansk media. Hans första låt "In my zone" gjorde succé på Youtube och senaste låten "Like dat" har spritt sig som en eld i sociala medier.

12. Erik de Vahl

Albumet "Hold Your Breath" delar namn med en självbiografisk podd där Erik de Vahl presenterar låtarna på sitt sjätte album. Erik de Vahl släppte sitt debutalbum "Secrets Adrift" 2003 och åkte då på turné med Jens Lekman. Podden och albumet "Hold Your Breath" produceras i Malmö där Erik de Vahl numera bor.

13. Fanny Gunnarsson Quartet

Pianisten och sångerskan Fanny Gunnarsson är den som står bakom Malmöbandet som bär hennes namn. 2014 släppte de sin debutskiva som fick goda recensioner och beskrevs som en blandning av modern jazz och pop. 17 februari släpptes bandets andra album "Mirrors" som följs upp med en turné.

14. Resonance Cascade och Järnbörd

Två hårda Malmöband släpper en splitskiva. På ena sidan av skivan finns Resonance Cascade med medlemmar från Deranged och Pyramido och på andra sidan Järnbörd med medlemmar från Ratad Beastial Mockery. Splitskivan heter "Hyperakusi" och släpptes den 24 februari.

15. Violent Life

Popbandet Violent Life hade videopremiär hos HYMN med sin senaste singel "Tvivel". Bandnamnet är snott av amerikanska bandet Blonde Redhead och låten skrevs av mångsysslaren i bandet, Gustaf Holtenäs, redan för fem år sedan.

16. Bonafide

Bild: Lars Brundin
Före detta Malmöbandet Bonafide firar 10 år och släppte nya skivan "Flames" den 24 februari. Bandet är numera utspritt i både Malmö, Klippan och i Stockholm där frontpersonen och Malmöprofilen Pontus Snibb bor. Trots det är de trogna sina Malmöfans och KB får därför husera turnéavslutningen den 29 april.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen