Malmö

Polisen satsar på mångfald – utbildning i Malmö redan till hösten

Östra Grevie folkhögskola väcker liv i sin insomnade preparandutbildning. Målet är att nå personer som vill bli poliser med utomeuropeisk bakgrund och språkkunskaper.

Tanken är att de första eleverna ska börja i augusti. Diskussionerna mellan polisen och Östra Grevie folkhögskola har pågått under något års tid.
– Vi behöver jobba med mångfald och få in fler personer med utländsk bakgrund som poliser och polisanställda, säger Jarl Holmström, biträdande chef för polisen i region syd.
– Vår tanke är att hjälpa polisen att bredda rekryteringen, säger Susanne Andersson, folkhögskolans rektor.
Jarls Holsmström, Susanne Anderssob och Skender Lapovski.Bild: Anders Paulsson
Det handlar om en ettårig preparandutbildning, förberedande för elever som sedan vill söka sig vidare till polishögskolan eller till civila anställningar inom myndigheten. Eleverna behöver inte ha grundläggande behörighet när de söker in men ska ha det när de är färdiga.
Polisens mål med samarbetet är att kunna rekrytera ny personal med utomeuropeisk bakgrund och efterfrågade språkkunskaper. Förhoppningen är att de ska stanna kvar och arbeta i region syd. Enligt polisens siffror är det idag endast 8,7 procent av poliserna i syd som har utländsk bakgrund, att jämföra med 23 procent av befolkningen som helhet. Alldeles för få, tycker Jarl Holmström.
– Vi ska spegla samhället och ha tillgång till kulturerna som finns, säger han.
Rektorn Susanne Andersson ser nysatsningen som helt i linje med folkhögskolans grundideér, att bidra till att stärka demokrati och skapa engagemang för samhällsutvecklingen.
– Vi kommer förmodligen lägga delar av utbildningen i Malmö. Kanske i Rosengård centrum eller på Persborgs torg, säger hon.
Mellan 2007 och 2015 gick 120 elever utbildningen med siktet satt på vidare studier på polishögskolan. Sedan satte antagningskraven där stopp för personer som kom från folkhögskolor men nu har det ändrats vilket öppnar upp för nysatsningen.
Östra Grevies folkhögskolaBild: Lars Brundin
Polisen Skender Lapovski arbetade som utbildare i den förra omgången. Han berättar om hur polisen var ute på skolan och höll i föredrag och praktiska övningar.
– Eleverna kom väldigt nära inpå oss. Det var väldigt uppskattat av eleverna när vi kom dit, säger han.
Enligt skolans rektor arbetar idag 32 personer från den tidigare preparandutbildningen som poliser och ytterligare 18 som civilanställda. Andra elever har hamnat inom akutsjukvården eller MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap.
Läs mer:Rikspolischefen vill ha polishögskola i Malmö
Jarl Homström ser det nystartade samarbetet som ett komplement till en möjlig fjärde polishögskola i Malmö. En fråga som redan drivs av både socialdemokraterna och moderaterna i staden.
– Malmö stad har ett starkt intresse för en polisutbildning. Men det är en lång process att få det till Malmö eller Malmö högskola. Den här åtgärden är något som kan ge effekt här och nu, säger han.
Ansökningen till preparandutbildeningen är öppen fram till den 28 april.
Gå till toppen