Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

13-årig Lundabo deltar i helgens trolleri-SM

På lördag koras Sveriges trollerimästare i Växjö. Felix Störbäck från Lund är en av de yngsta deltagarna som tävlar om en första plats i grenen close-up magi.

Felix Störbeck älskar trolleri nu ska han ställa upp i Trolleri-SMBild: Ingemar D Kristiansen
Felix Störbäck trollar fram tre röda bollar ur sin tomma hand. Han stänger handen och när han öppnar den är alla bollar helt plötsligt borta igen. Hemma i vardagsrummet övar han på ett nummer som han ska visa upp för juryn i helgen.
– Det är viktigt att vara supersnabb med händerna, säger Felix Störbäck utan att avslöja hemligheten bakom tricket.
En favorit och förebild är den världsberömda magikern och artisten Shin Lim från Kanada. Shin Lim tävlar i close-up magi, samma gren som Felix Störbäck, som går ut på att trolla med spelkort, mynt och småsaker.
När Felix Störbäck var elva år visade hans kusin en youtube-video med en trollkarl som använde sig av spelkort. Där och då bestämde han sig för att göra en djupdykning i trollerivärlden.
Felix Störbäck visar upp sin fingerfärdighetBild: Ingemar D Kristiansen
På två år har han gått från att beundra kända trollkarlar till att själv delta i trolleri-SM.
– Det började som en kul grej. Jag ville åka dit för att jag tycker att det är spännande att titta på när andra gör coola tricks, men sedan frågade mamma och pappa om jag inte själv skulle ställa upp.
Att bli duktig tar tid. Felix Störbäck har alltid en kortlek i fickan och om han inte räknar med den tid som han övar på vänner i skolan tränar han cirka en och en halv timme varje dag.
En viss publikvana har han lyckats få fram genom att visa sina tricks för bland annat nyanlända ungdomar på Västerkyrkan och det var även de som kom på hans artistnamn "The Magic Man".
Felix är ödmjuk inför helgens tävling även om det långsiktiga målet är att kunna försörja sig som trollkarl och bli lika skicklig som Shin Lim.
– Det är första gången som jag är med och tävlar. Jag tror att man måste vara med flera gånger för att vinna. I år är det mest en kul grej.
Drömmarna är stora men utbudet är för litet i Lund enligt Felix Störbäck. Något Hogwarts finns inte i närheten men han har hört talas om ett trollerigymnasium i Norrland.
– Om jag får för mamma och pappa kanske jag flyttar dit, säger Felix Störbäck.
Felix Störbäck övar på ett korttrick som han ska visa upp för jurynBild: Ingemar D Kristiansen

Fakta: Sex av 30 deltagare är juniorer

Svensk magisk cirkel är arrangören till den årliga tävlingen. I år kommer 30 delagare att närvara varav sex stycken är juniorer. Juniorer och seniorer tävlar var för sig men bedöms efter samma förutsättningar. Om en junior skulle vara bättre än en senior vinner hen SM.
Gå till toppen