FCR

FCR–stjärnan skänkte pengar till konkurrenten

Vittsjö GIK:s kamp för att få spela på sin hemmaarena fick Rosengårdsstjärnan Ella Masar McLeod att agera. Hon swishade 650 kronor till insamlingen för att få ihop till de saknade stolarna. – Jag hoppas det startar en diskussion. Om inte vi spelare supportar dem - vem gör det då?

Ella Masar McLeod.
Bakgrunden är att Svenska Fotbollförbundets (SvFF) regler tillsammans med Elitfotboll Dam (EFD) kräver 800 sittplatser under tak på de allsvenska arenorna. Vittsjö har fått avslag på fortsatt dispens och fattas 160 stolar.
De yttersta konsekvenserna om inte en lösning nås är antingen att Vittsjö får spela sina matcher på annan plats alternativt dra sig ur allsvenskan.
Ella Masar McLeod är amerikanska och inte minst utifrån den bakgrunden - förbund har stark makt i USA - reagerar hon.
– Jag förstår inte vad SvFF är till för om de inte kan hjälpa dem. Det är tid för dem och steppa upp och säga att samlar ni in hälften, så matchar vi det. Det är normalt för mig.
Insamlingen har inbringat närmare 80 000 kronor så här långt, parallellt med att några företag erbjudit sig att medverka med arbetsinsatser.
Ella Masar McLeod vet inte om fler i Rosengård gjort som hon.
– De vet att jag har gett pengar, kanske får det fler att göra samma sak.
Rosengårdsspelaren tycker att förbundet motarbetar sin egen liga.
– Vittsjö är ett av de bättre lagen i damallsvenskan. De hjälper oss att få bättre matcher. Övergripande är Sverige bättre än ligor som den franska, även om vi inte har samma "powerhouse" på positionerna ett till fyra. Att Sverige har en så bra liga är för att tjejer offrar sig för att nå dit. Jag vill ära Vittsjös hårda jobb genom åren.
Amerikanska som hon är gör hon också ekonomiska jämförelser. Hon har hittat en sammanställning som visar att Sverige har den längsta säsongen, men de lägsta lönerna av de högsta ligorna. I jämförelsen ligger bara Australien efter, medan USA, England, Frankrike och Tyskland inte helt oväntat ligger mycket högre.
– Det är ganska chockerande. Vi är bättre betalda i Rosengård, det innebär att många lag har det än sämre. Spelarna offrar sig, då borde förbundet också göra det om ligan är viktig.
Och om nu SvFF ska ha synpunkter på Vittsjö, tycker Ella Masar McLeod att förbundet har fel fokus.
– Det är inte stolarna som är problemet. En gräsplan i södra Sverige måste kunna vara bättre. Vi hatar att spela på den och det är synd om deras lag att inte ha en bättre plan.
Vittsjö skulle egentligen lämnat ett besked 1 mars var de avser att spela sina matcher 2017, men har nu vunnit tid genom att överklaga förbundets beslut angående idrottsplatsens godkännande.
Det finns en plan med ambitionsmålet att ha en läktare till seriestarten, men det hela verkar något svävande.
Bygglov har lämnats in och en begäran om en ekonomisk hjälp har lämnats in till kommunen avseende 150 000 kronor, vilket beviljades på onsdagen.
Läs alla artiklar om: FCR
Gå till toppen