Malmö

Fyra män om sitt skägg

Den ena lägger inga pengar på sitt skägg och ansar det själv. Den andre går till frisören var tionde dag för att få det toppat. Möt fyra skånska män och deras skägg.

Johannes Valberg.Bild: Tove Scherman
Johannes Valberg: "Jag har haft mitt skägg i många år, säkert 14-15 år. Det är faktiskt rätt jobbigt att raka sig, det växer väldigt snabbt. Om det är en del av min identitet? Ja, kanske lite. Men jag lägger inga pengar på det. Jag ansar till det själv bara, kanske två gånger i månaden."
Martin Christiansson.Bild: Tove Scherman
Martin Christiansson: "Jag började med skägg våren 2012, delvis av ren lathet och delvis på grund av att jag hade nära omkring mig som hade skägg. Jag vet inte varför jag gillar att ha skägg, det är liksom bekvämt och så slipper man lägga ner tiden på att raka sig. Och nu säger min flickvän att jag inte får raka mig, då tar det slut. Och när jag ser mig i spegeln ser jag liksom bättre ut med skägg än om jag är utan. Ett tag testade jag flera produkter som inte var så bra, skägget blev liksom för oljigt. Men nu har jag hittat ett vax som funkar. Och så har jag hittat en barberare som fixar både hår och skägg, det kostar runt 700 kronor och jag går dit cirka varannan eller var tredje månad.
Mohammed Abdulal och Mohammed Doudar.Bild: Tove Scherman
Mohammed Abdulal: ”Jag har haft skägg i två år. Dels tycker jag det är snyggt och dels värmer det nu när det är kallt. Det hade nog känts naket utan det. Men man måste ta hand om det, shamponera det och återfukta. Man gjorde det misstaget i början, huden under kan ju knappt andas och då blev det väldigt torrt och började klia. Nu har jag jobbat lite ett tag för att få den form jag vill ha, men nu är jag rätt nöjd. Och tjejer gillar nog det, min tjej gillar det i alla fall.”
Mohammed Doudar: ”Jag fick mitt skägg tidigt, jag var nog 15–16 år. Men det gäller att ta hand om det, jag går nog till frisören var tionde dag. Då blir det klippt och toppat och jag har oftast samma längd på det alltid.”
Gå till toppen