Huvudledare

Ledare: Hässleholmsmodellen? Nej tack. Håll avståndet till SD.

Handslag, famntag, klapp eller kyss? Var drar Anna Kinberg Batra och Moderaterna gränsen för den politiska relationen till Jimmie Åkessons sverigedemokrater?Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Med Sverigedemokraternas hjälp har Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna tagit makten i Hässleholms kommun.
De tre allianspartierna borde ha avstått. Samarbetet – det är svårt att se det som något annat – innebär att ett nytt steg tas i normaliseringen av SD och dess politik.
Det som hände i Hässleholm kan också hända i andra kommuner – och i riksdagen. Moderaternas ledning med ordföranden Anna Kinberg Batra i spetsen vill snarast möjligt lägga fram en gemensam alliansbudget vilket skulle innebära att regeringen Löfven faller om SD så vill.
Det politiska läget i den nordskånska kommunen är komplicerat och instabilt sedan valet 2014. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har tillsammans 15 platser i kommunfullmäktige. Det fjärde allianspartiet, Centern, ingår i ett rödgrönt block med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som sammanlagt har 30 platser. Lägg till detta SD med 14 platser i fullmäktige och det lokala partiet Folkets väl med 2.
När budgeten för 2017 skulle antas i november röstade hela oppositionen, med totalt 31 mandat mot 30 för det styrande rödgröna blocket, på budgetförslaget från den lokala alliansen – M, L och KD. I januari gjorde de rödgröna ett nytt försök med en reviderad budget. Även denna röstades ner. Maktskiftet var oundvikligt.
Vid måndagens möte i kommunfullmäktige skulle detta bekräftas genom nyval till presidiet i styrelser och nämnder. Som tack för hjälpen fick Sverigedemokraterna med stöd av M, L och KD posterna som vice ordförande i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Hässleholm är inte den första kommunen där allianspartier i olika konstellationer styr med hjälp av SD. Det som skiljer ut Hässleholm är den omedelbara utdelning SD fick i form av vice ordförandeposterna. På så sätt innebär utvecklingen i Hässleholm att SD kliver över en ny tröskel i jakten på acceptans och politiskt inflytande.
Att Sverigedemokraterna själva fäster stor vikt vid denna framgång går inte att ta fel på.
"Något av ett genombrott som säkert får återverkningar runt om i Sverige", skriver SD i Hässleholm på sin hemsida. Patrik Jönsson (SD), nyvald vice ordförande i kommunfullmäktige, beskriver det hela som valteknisk samverkan.
Liberalernas partiledning har reagerat starkt. Som sig bör. Partisekreteraren Maria Arnholm sade sig vara "bestört".
Moderaterna på riksplanet låtsas däremot som om det regnar. Det är M, L och KD som samarbetar, inget annat, säger Moderaternas pressekreterare Niklas Gillström.
Det är hög tid för Anna Kinberg Batra och Moderaterna att bestämma sig hur partiet ser på ett samarbete med SD. Hur långt är M redo att driva flörten?
Många Moderata kommunpolitiker är klokt nog tveksamma till ett närmande till Sverigedemokraterna. I en enkät som SVT Nyheter nyligen gjorde bland Moderaternas ledande företrädare i landets 290 kommuner uppgav 69 procent (av de 188 som svarade) att de inte vill utöka samarbetet med SD jämfört med idag.
Kommunpolitik är mer pragmatisk än riksdagspolitik. På lokal nivå är det lättare att stå över den stela blockpolitik som alltför ofta skapar låsningar på riksplanet. Det hindrar inte att alliansens partier bör hålla rågången. Det handlar både om SD:s historia och om vad partiet står för idag. Om bara viljan finns går det att hitta andra lösningar. SD är endast ett av åtta partier i riksdagen, ett av nio i Hässleholms kommunfullmäktige.
Inget politiskt parti skänker bort sina röster och därmed sitt inflytande. Stödet kommer alltid med ett pris. Även om detta pris kanske känns överkomligt i början är en sak säker: det kommer att trissas upp så snart en möjlighet öppnar sig.
Det lär varje parti som ger sig i lag med Sverigedemokraterna bli varse.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen