Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag är här för att jag vill lära mig simma"

Känslan av trygghet i vattnet är det viktigaste målet med Poseidons Gilla vatten-kurser. Sydsvenskan var med när elever i förberedelseklasser på Klostergårdsskolan fick öva på den känslan på Högevallsbadet.

Hasan Al Hasan, Yonna Nassall, Angham Al Hasan, Orawan Andersson och Benz Unseemueang går genom bassängen med Gilla vatten-instruktören Nilla Björklund.Bild: Sara Martelius
Det är nästan lite för varmt att ha kläder på sig vid den lilla undervisningsbassängen. Men då är det desto behagligare för de simklädda. Ett tiotal barn har bytt om till badbyxor, baddräkt, bikini eller andra badkläder, och formar nu en ring på klinkergolvet.
– Är det någon som kommer ihåg vad jag heter? frågar instruktören Regina Winter, och barnen som är här för tredje dagen i rad minns också förnamnen på Nilla Björklund, Alex Salem och Hans Johnsson som ska fortsätta guida dem i bassängen.
Några av 9-12-åringarna hoppar i för att öva på att ta vatten över hakan och sedan doppa hela huvudet.
Barnen får gå igenom nio moduler (grupper av övningar som Gilla Vatten bygger på).
– Det handlar till exempel om att gå runt i bassängen, lära känna badhuset, men framför allt vattnet och dess egenskaper, berättar Amelie Israelsson som är breddverksamhetsansvarig för simklubben Poseidon.
Hon är anställd för att utbilda och nätverka med Gilla vatten-instruktörer i södra Sverige. Projektet Gilla vatten drogs igång av Poseidon och Swedish Center for Aquatic Research för tre år sedan. Syftet är att hjälpa barn och unga mellan 11 och 18 år som är rädda för eller ovana vid vatten och inte kan simma.
Ett gäng som redan verkar gilla vatten men inte knäckt simkoden än är Benz Unseemueang, Orawan Andersson, Yonna Nassall, Angham Al Hasan och Hasan Al Hasan. De går alla i 3:an, 4:an eller 5:an på Klostergårdsskolan.
– Jag är här för att jag vill lära mig simma, och det är kul at träffa nya vänner, säger Yonna Nassall.
Hur känns det att vara i vattnet?
– Jättevarmt, säger Benz Unseemueang.
Yonna har tidigare varit på Högevalls äventyrsbad och alla barnen har någon gång badat i havet.
Vad vill ni lära er här?
– Vi kan inte simma men vill lära oss, säger Hasan Al Hasan.
– Jag har väntat jättelänge på att lära mig simma sedan jag kom till Sverige för två år sedan, säger Orawan Andersson.
De hoppar i vattnet och börjar göra övningar med instruktören Nilla Björklund. Vissa tar våghalsiga simtag under vatten och flyter på rygg.
Men även om barnen känner sig trygga här där de bottnar krävs mer vattenövning.
– Ofta kommer man till en spärr under de nio modulerna när de inte känns bekvämt längre. Vissa barn har som går kursen har aldrig varit och badat tidigare och vet inte hur de gör för att komma upp om de trillar i vattnet, berättar Amelie Israelsson.
Barnen som gått Gilla vatten-kursen kan sedan fortsätta till simskolekurser.
– Intresset från Klostergårdsskolan har varit stort så vi hoppas kunna ordna fler Gilla vatten-kurser under påsklovet och sommarlovet, säger Amelie.
Projektet Gilla vatten som har genomförts med stöd från Arvsfonden avslutas den 31 mars i år. Men kurserna kommer att fortsätta i Poseidons regi med hjälp av Crafoordska stiftelsen och några sparbanksstiftelser. Gilla vatten-kurser är alltid gratis.
Enligt Skolverkets kursplan för idrott och hälsa ska alla elever vara simkunniga efter årskurs 6, men 2014 beräknades 5 600 barn i Sverige inte kunna simma efter 6:an.
Gilla vatten använder undervisningsmetoden "Brainswim". Målet är att barnen efter avslutad kurs ska få en genuin vattenvana som de kan ha glädje av hela livet.
Gå till toppen