FCR

Max Wiman: Långt ifrån pensionsfärdiga om Sverige bara spelar svenskt

Lotta Schelin avgjorde mot Australien med ett klassmål - för övrigt sedan Rosengårds nyförvärv från Umeå Hanna Folkesson vunnit bollen.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Ett gäng pensionärer som måste ha levt isolerade på "solkusten" (jo, jag vet att den formellt finns i Spanien, men ni vet vad jag menar) i många decennier, förundrade med "hejaramsor" från en tid då kvinnor knappt spelade fotboll organiserat i Sverige. Det var så not-up-to-date, att man inte kunde hålla sig för skratt.
"Heja Sverige friskt humör, det är det som susen gör."
Nja, inte riktigt. Omorganisationen i paus gjorde susen. För visionären och snart pensionären Pia Sundhage envisades med ett nytt försök med 4-3-3-spel mot bra motstånd i första halvlek mot Australien. Och hennes centrala trianglar klingade falskt, det blev rörigt och Sverige tappade boll gång på gång.
"Sassa brassa mandelmassa, vi vill höra nätet rassla."
Det har funnits de som velat pensionera Lotta Schelin, men jag har med envishet sagt att flytten hem till Sverige blir kicken fram till en nystart. Schelin är där nu. Hon är tillbaka som försvarssönderslitande djupledslöpare och klassisk nätrasslare. Det började hon visa under hösten, har fortsatt i Rosengård och segermålet mot Australien var en superdelikatess av högsta klass.
"Heja Sverige kämpa på, nästa mål vi vänta på."
Med 4-4-2 i andra halvlek, nästan 4-5-1 i slutet, kunde Sverige hålla i boll, attackera med bredd och ge lugn åt försvaret, som inte stod så högt och Nilla Fischer kunde dominera duellspelet. Och Hedvig Lindahl kunde fokusera på att försvara målet och inte försvara försvaret, om ni förstår vad jag menar. Hennes andra halvlek var magnifik.
En ny påminnelse om det självklara - Sverige slår inte de bästa lagen med sex offensiva spelare i en gröt. Man gör det genom att spela svenskt; med smarta omställningar och en bredd och kamp på mittfältet som också ger bollvinster. Caroline Seger kan gå mot en kanonsäsong med rätt understöd.
"Ettan kom, tvåan kommer så småningom."
Nja, det gjorde den ju inte. Men den borde gjort det. Schelin trodde jag fick in en boll redan i första halvlek, i andra hade Sverige två bollar i stolpen - en från Hanna Folkesson, vars energifyllda inhopp och total oräddhet om tidigare skadade knän, visade vilken tillgång hon blir för FC Rosengård, inte minst i Champions League.
Ser ni en röd centraltråd, förresten? Hedvig Lindahl, 34 i år, Nilla Fischer, 33, Caroline Seger, 32 och Lotta Schelin, 31. De har gjort många besök på solkustens Algarve Cup, men de är långtifrån mogna att ta plats bland pensionärerna i hejaklacken.
Apropå svunna tider, har den faktaspäckade Chris Härenstam en förmåga att låta som speakerrösten i en gammal journalfilm ibland. Nu snackade han så mycket, att han till slut snackade med sig själv - tilltalade sig med namn. Varför inte låta experten Frida Östberg vara med under matchen för att få dynamik?
Läs alla artiklar om: Algarve Cup
Gå till toppen