Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Låt de unga stanna i väntan på definitivt beslut

Lunds kommun har som alla kommuner ansvar för att ta emot ensamkommande barn under 18 år och svara för deras boende och uppehälle i väntan på att asylansökan avgörs.
Under asylutredningen gör Migrationsverket bedömningar av den unges ålder och beslutar i vissa fall att skriva upp åldern till mer än 18 år och meddelar då avslag på asylansökan. Beslutet är överklagningsbart. Då frånsäger sig Lunds kommun direkt ansvaret för den unge varför hen omgående måste flytta till en plats enligt Migrationsverkets anvisning. Placeringen blir ofta i en helt annan del av landet. Skolgång, medicinsk vård och socialt sammanhang bryts då direkt i det krisläge som den unga hamnat i.
Läs mer: Åldersuppskrivna flyktingar måste flytta direkt
Andra kommuner som Malmö har tagit det rimliga beslutet att låta den unge bo kvar under överklagningstiden.
Vi i Föreningen Lunds frivilliga socialarbetare som bland annat organiserar gode män för ensamkommande flyktingbarn vädjar till Lunds kommun att ompröva sitt beslut och ändra det till att kommunen åtar sig att behålla ansvaret för den unge under överklagningstiden. Både den enskildes rättsäkerhet och humanistiska principer talar för detta.

Erland Stensson

för Föreningen frivilliga samhällsarbetare i Lund
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen