Annons

Annons

opinionAktuella frågor

”Ökningen av överdoser startade när heroin blev vanligare.”

För att få ner antalet människor som dör av narkotika krävs konkreta, riktade insatser. Det skriver Björn Johnson, Torkel Richert och Bengt Svensson som forskar om narkotikapolitik, illegalt bruk av läkemedel, överdoser och narkotikarelaterade dödsfall.

I Köpenhamn finns offentligt drivna lokaler för injicering och rökning av droger. Det är en av många effektiva metoder för att förbättra hälsa och livsvillkor för personer med narkotikaproblem som inte förekommer i Sverige, skriver Björn Johnson, Torkel Richert och Bengt Svensson.

Bild: Tom Wall

Annons

Med ett narkotikafritt samhälle som mål har svensk narkotikapolitik varit inriktad på att minska utbudet av narkotika, främst genom polisiära insatser. Thomas Thomasson, sociolog och drogfri narkoman, kritiserar detta och argumenterar för ett ökat fokus på skadebegränsning, harm reduction, (Aktuella frågor 20/2). Det är en narkotikapolitisk linje som vuxit sig stark i många västeuropeiska länder under 2000-talet. Portugal och Nederländerna är två av de mest framträdande exemplen. I dessa länder har en traditionell förbudspolitik till stor del ersatts med insatser för att förbättra hälsa och livsvillkor för personer med narkotikaproblem, med goda resultat.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy