Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Ökningen av överdoser startade när heroin blev vanligare.”

För att få ner antalet människor som dör av narkotika krävs konkreta, riktade insatser. Det skriver Björn Johnson, Torkel Richert och Bengt Svensson som forskar om narkotikapolitik, illegalt bruk av läkemedel, överdoser och narkotikarelaterade dödsfall.

I Köpenhamn finns offentligt drivna lokaler för injicering och rökning av droger. Det är en av många effektiva metoder för att förbättra hälsa och livsvillkor för personer med narkotikaproblem som inte förekommer i Sverige, skriver Björn Johnson, Torkel Richert och Bengt Svensson.Bild: Tom Wall
Med ett narkotikafritt samhälle som mål har svensk narkotikapolitik varit inriktad på att minska utbudet av narkotika, främst genom polisiära insatser. Thomas Thomasson, sociolog och drogfri narkoman, kritiserar detta och argumenterar för ett ökat fokus på skadebegränsning, harm reduction, (Aktuella frågor 20/2). Det är en narkotikapolitisk linje som vuxit sig stark i många västeuropeiska länder under 2000-talet. Portugal och Nederländerna är två av de mest framträdande exemplen. I dessa länder har en traditionell förbudspolitik till stor del ersatts med insatser för att förbättra hälsa och livsvillkor för personer med narkotikaproblem, med goda resultat.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen