Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sajter kraschade efter molnproblem hos Amazon

Flera kända webbplatser som Medium, Soundcloud och Imgur kraschade efter problem hos nätbutiksjätten Amazons molnservice. Nu ska molnservicen S3 fungera normalt igen.

Nätbutiksjätten Amazon hade problem med sin digitala molnservice vilket påverkade många hemsidor över hela världen. Arkivbild.Bild: Reed Saxon/AP/TT
S3 fungerar som infrastruktur för stora delar av internet och hemsidor och funktioner världen över påverkades.
Vissa sajter förlitar sig mer eller mindre på Amazons tjänst, till exempel Soundcloud som var tillgänglig men inte gick att ladda upp något nytt ljud på, enligt The Independent.
Strax före midnatt svensk tid meddelade Amazon att S3 fungerade normalt igen, enligt Reuters.
Enligt Amazon gick tjänsten inte gått sönder men upplevde fler fel än vanligt.
IT-säkerhetsexperten Robert Malmgren på företaget Romab säger till TT att felet var allvarligt.
– Amazons lagringskoncept är att du lagrar data i molnet. Du vill köra dina program och ha din exekveringsmiljö men du måste ha din data någonstans och S3 är ett sådant ställe och det är jätteviktigt att det fungerar, säger han och fortsätter:
– Nu händer det här Amazon men vi har Microsoft som har en egen molntjänst, och alla storföretag och myndigheter tittar aktivt på att flytta ut i olika molnlösningar, eller så blir de tvungna av sina leverantörer. På några års sikt är allt på väg åt det hållet, med Amazon, Microsoft och Google i täten, säger Robert Malmgren.
Gå till toppen