Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shitkid är här för att stanna

Åsa Söderqvist, alias Shitkid, blev en av fjolårets mest hajpade svenska artister när hon släppte sin första ep. Nu utökar hon sina planer på världsherravälde med en ny ep och ett kommande album.

Åsa Söderqvist, alias Shitkid, släpper sin nya ep på fredag.Bild: Noella Johansson/TT
Shitkids musik har liknats vid band som Suicide, The Jesus & Mary Chain och Siouxsie and the Banshees. Åsa Söderqvist själv har använt uttrycket "trummaskinspunk" för att beskriva det hon gör, men oavsett vilken etikett någon försöker sätta på musiken står det klart att det stökiga soundet och Söderqvists kaxiga framtoning har fallit många i smaken.
På Shitkids kommande ep, som släpps på fredag, blir det mer av den sortens hemmasnickrade lo fi-rock som har fått musikbloggare att sätta sig upp och lyssna.
– Låtarna som kommer nu är nästan ännu mer avskalade och simpla. Jag gjorde dem egentligen som mall för att spela in i studio, men sedan freakade jag lite och tänkte "äh, vi släpper dem som de är", säger Åsa Söderqvist.
– Det kändes lite taskigt mot skivbolaget, men jag är ganska säker på hur jag vill ha det och då måste man ju säga det. De tog det också bra.
Den ökade uppmärksamheten har inneburit fler spelningar. I tidigare intervjuer har Åsa Söderqvist talat om sin scenskräck, hur hon var tvungen att lugna nerverna med öl för att kunna uppträda. Men efter en sällsynt lyckad spelning i fjol, på Pustervik i Göteborg, är det problemet historia.
– Vi hade bestämt oss för att vara finklädda, så alla hade klänning på sig, och vi hade gett våra vänner i publiken rosor som de skulle kasta på oss. Sedan lyckades jag pricka discokulan med korken när jag öppnade en flaska bubbel, samtidigt som Greta drog i gång nästa låt. Allt gick bara perfekt. Sedan dess har jag inte varit nervös på scen, säger hon.
I vår och sommar ska Shitkid spela ute ännu mer, bland annat på Roskildefestivalen och Umeå Open. Åsa Söderqvist säger att drömmen är att kunna säga upp sig från jobbet och göra musik på heltid.
– Det vore kul att åka till USA. Jag har aldrig varit där. Sedan hade det varit kul att turnera länge, att bara göra det här i en period – oavsett om det är ett halvår eller fyra år. Det hade varit skönt att slippa jobba. Det hoppas jag på.

Fakta: Shitkid

Shitkid är Åsa Söderqvist, född 1992 i Kramfors.
På scen har hon sällskap av vännerna Greta Faxberg och Linda Hedström.
I fjol släpptes debut-ep:n "Shitkid ep".
Den 3 mars släpps "Shitkid ep 2". Senare i vår kommer fullängdsdebuten "Fish".
"Skivan heter så för att det är ett snyggt ord", säger Åsa Söderqvist.
I vår och sommar gör Shitkid ett flertal spelningar: 1/3 Stockholm, 3–4/3 By:larm, Oslo, 10/3 Göteborg, 30/4–1/5 Umeå Open, 4/5–7/5 Spot Festival, Århus, 18/5–20/5 The Great Escape, Brighton, 2/6 Stockholm, 3/6 Göteborg, 24/6–1/7 Roskilde.
Gå till toppen