Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Välbesökt när PRO fyllde 75

Amiralen i Malmö var fullsatt och Mikale Wiehe bokad när Sveriges största pensionärsorganisation firade 75 år.
– Historien ger oss kraft för framtiden. Vi har samma viktiga uppgift idag som när vi grundades, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.
På dagen 75 år sen grundades PRO, Pensionärernas riksorganisation, i Malmö. Detta uppmärksammades med ett välbesökt födelsedagsfirande på Amiralen.
Jubileumstillställningens tal och diskussioner användes dock lika mycket för att titta framåt som bakåt.
– Vi använder historien för att ta kraft för framtiden. Behovet av en stark röst för pensionärerna är precis lika stort idag som för 75 år sen, säger Christina Tallberg, PRO:s ordförande.
– Det ska bli spännande. Framförallt pausunderhållningen med Mikael Wiehe, säger Eva Astor. Bredvid henne sitter Jan Severinsson.Bild: Moa Dahlin
Christina Tallberg poängterar likheterna mellan dagens verksamhet och den som inleddes 1942. Trots att samhället ser annorlunda ut idag jämfört med för 75 år sen är kärnverksamheten i stora delar densamma.
– Ett fungerande pensionssystem, bostäder för äldre och folkbildning var högst upp på dagordningen 1942, precis som de är idag. Då precis som nu har vi också en jätteviktig social roll som mötesplats mellan äldre människor.
Med det sagt behöver PRO hela tiden anpassa sig till att samhället utvecklas och kraven höjs, menar Christina Tallberg.
– Just nu satsar vi hårt på att överbrygga den ”digitala klyftan” mellan generationerna, det är en av de senaste årens stora utmaningar. Totalt sett är självklart situationen för Sveriges pensionärer mycket bättre idag än den var 1942. Samtidigt lever många pensionärer, speciellt kvinnor, i fattigdom idag – så ska det inte vara.
– Ni är välkomna tillbaka till Malmö när ni vill! Katrin Stjernfeldt Jammeh avslutade med att skicka en passning till PRO:s ledning, som sen 1977 sitter i Stockholm.Bild: Moa Dahlin
– När ni samlar ihop era styrkor och dundrar är det svårt att inte lyssna. Få andra folkrörelser har så mycket engagemang och lockar så många nya medlemmar idag. Många är nog avundsjuka på er.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunsstyrelsens ordförande i Malmö Stad, höll inte igen med komplimangerna från Amiralens scen. Men största applåderna reserverades åt pausunderhållningen: Mikael Wiehe.
– Jag har spelat på den här scenen för många välgörande ändamål genom åren. Det gör jag idag med, säger han, och inleder spelningen med ”Jag vill bara va en gammal man” till publikens förtjusning.
När PRO grundades bestod den av sju pensionärsföreningar från Skåne och västkusten. Idag har man ca 400 000 medlemmar fördelade på 1400 föreningar från hela landet. Organisationens jubileumsfirande är inte över efter onsdagen. Festligheterna fortsätter i Göteborg i maj, Umeå i september och avslutar i Stockholm i november.
Anders Hester, Gunnel Kjellberg och Ann-Sofi Buckhoff från Oxie.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen