Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Välpumpad rumpa fett populärt

Från magen – till rumpan. Det blir allt mer populärt att flytta fett från en plats på kroppen till en annan. Det visar statistik från USA, där över 17 miljoner skönhetsingrepp utfördes förra året. Även i Sverige vill fler forma kroppen med eget fett.

Det har länge spekulerats i om Kim Kardashians berömda ändalykt är fixad med skönhetsingrepp. Arkivbild.Bild: Matt Sayles
Antalet skönhetsingrepp fortsätter att öka i USA, visar färsk statistik från American Association of Plastic Surgeons (ASPS).
Det allra vanligaste, 15,5 miljoner, var mindre icke-kirurgiska ingrepp, som botoxinjektioner och kemisk peeling. På listan över de mest populära operationerna hittas bröstförstoring, ansiktslyftning och fettsugning.
Och det fett man tar bort på ena stället på kroppen kan komma till användning på en annan kroppsdel. Till exempel om man vill få en större rumpa – kanske inspirerad av Kardashian-klanens eller superstjärnan Beyonces ofta exponerade bakdelar?
Ingreppen där man injicerade eget fett i rumpan ökade med 26 procent 2016 jämfört med året innan. Att flytta fett till brösten ökade med hela 72 procent.
Metoden att transplantera fett blir allt mer populärt också i Sverige, enligt Jesper Bergdahl, plastikkirurg vid Akademikliniken. Det beror bland annat på en fördel med fettet – det som överlever på den nya platsen stannar kvar. Alternativet ”fillers” bryts ner och är borta igen efter upp till två år.
– Fettransplantation har funnits i många årtionden men har nu på senare år definitivt fått ett väldigt stort uppsving. Man har förbättrat tekniken och det pågår mycket forskning på det här. Vi använder det både rekonstruktivt och estetiskt, säger Jesper Bergdahl.
De patienter han träffar efterfrågar oftast bröstkirurgi, ofta efter graviditet och amning. Magingrepp är också vanligt, liksom olika ansiktsbehandlingar.
Hur människor helst vill se ut förändras dock genom åren:
– Det är klart det finns trender och att folk i allmänhet till viss del över tid ändrar sin uppfattning om vad som är estetiskt tilltalande. Men om man ska arbeta seriöst måste man alltid vara patientens advokat och se vad som är rimligt och naturligt att göra. Där vill jag kunna stå för det jag gör och gör absolut inte allt som efterfrågas, säger Jesper Bergdahl.

Fakta: De fem vanligaste ingreppen

Nära 1,8 miljoner kosmetiska kirurgiska ingrepp gjordes förra året i USA. De fem populäraste var:
1. Bröstförstoring
2. Fettsugning
3. Näsoperation
4. Ögonlockskirurgi
5: Ansiktslyftning
15,5 miljoner mindre, icke-kirurgiska ingrepp gjordes 2016 i USA. De fem populäraste var:
1. Botox
2: Fillers
3. Kemisk peeling
4. Hårborttagning med laser
5. Microdermabrasion (en sorts ytlig hudslipning)
Källa: American Society of Plastic Surgeons
Gå till toppen