Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Jimmie Åkesson vill leda uppror mot ”etablissemanget” – och rasera EU

Jimmie Åkesson ser sig själv som del av samma uppror mot ”etablissemanget” som Donald Trump. Han hoppas det ska spridas till Nederländerna och Frankrike – och leda till hela EU:s sammanbrott.
– Jag håller tummarna för att vi ser början till slutet för monsterstaten, säger han i en intervju med HD och Sydsvenskan.

Jimmie Åkesson gör entré i Törringelund.Bild: Lars Brundin
Det är torsdag kväll och Jimmie Åkesson ska strax hålla tal inför partivänner i den gamla danspaviljongen Törringelund mellan Svedala och Malmö – en perfekt scen för den som gör anspråk på att vara Folkets röst.
SD-ledaren har just nu flyt.
De senaste veckorna har han fått sin bild av Sverige bekräftad av såväl Donald Trump i USA som Putin-media i Ryssland: Välfärdsstaten som slits sönder av muslimsk massinvandring, våldtäkter och mord.
Dessutom tog SD ett kliv in i den politiska värmen när partiet häromdagen gjorde upp med tre allianspartier om makten i Hässleholm.
Det är där vi börjar intervjun.
– Hässleholm är ett stort steg för oss. Ett genombrott, säger Jimmie Åkesson när vi sitter i ett litet rum bakom scenen.
Det har gått en månad sen Moderatledaren Anna Kinberg Batra hävde ”kontaktförbudet” mot SD och öppnade för att göra upp i olika frågor – lokalt och i riksdagen.
Nu är tappen ur tunnan, tror Åkesson.
– Det har funnits diskussioner mellan oss och moderaterna länge ute i kommunerna. Man har byggt relationer. Nu kan man föra dem öppet, eftersom moderaterna känner att de har partiledningens tillstånd.
Även på riksplanet har SD fått ett genombrott, menar Åkesson.
– Det förs samtal i flera olika utskott i riksdagen. Kriminalpolitiken, där är det väldigt angeläget att komma till skott. Där står vi och Moderaterna nära varandra.
Invandring?
– Vi och Moderaterna driver den mest restriktiva politiken. Men nu säger ju Kinberg Batra att hon inte vill samarbeta om invandring.
Vad hoppas du ska hända efter valet 2018?
– Jag tror att Kinberg Batra har förstått att hennes allians inte kommer att få majoritet. Det nya är att hon är beredd att hitta andra samarbeten för att få makten.
– Jag vill ha en mitten-högerregering. Det är vi och Moderaterna och eventuellt KD om de är kvar i riksdagen.
Jimmie Åkesson bakom scen i Törringelund.Bild: Lars Brundin
Efter Donald Trumps utspel i Miami i förra veckan om Sverige som skräckexempel på en misslyckad integration skrev Jimmie Åkesson och SD-gruppledaren Mattias Karlsson en debattartikel i Wall Street Journal – där de gav presidenten rätt.
Enligt Åkesson präglas Sverige – i synnerhet Malmö – av muslimska invandrare som inte jobbar, av gängkrig och våldtäkter.
”Mr Trump överdrev inte Sveriges problem. Han snarare underskattade dem”, skrev Åkesson och Karlsson.
Om man kallar sig ”Sverigevän”- varför svartmålar man då sitt land?
– Jag tycker det mest patriotiska man kan göra är att försöka rätta till de problem som finns. Jag upplever att hela etablissemanget i Sverige skönmålar.
Men Trumps bild är ju uppenbart förvriden. Är det rimligt att bekräfta en sådan svartmålning när till exempel antalet mord per capita är tiofalt högre i många amerikanska städer än i Malmö, även rekordåret 2016?
– Jag tycker det finns detaljer i rapporteringen i USA som man kan ifrågasätta. Men bilden som helhet, att den ansvarslösa invandringspolitiken och kravlösheten skapat otrygghet och ekonomiska problem, den bilden är helt korrekt.
Är du inte rädd att det skadar Sverige ekonomisk om ni svartmålar landet så att företag inte längre vågar investera?
– Nej, för att vi ska kunna vända utvecklingen måste vi först våga prata om problemen. Det jag är mest rädd för är att den här regeringen får fortsätta att förstöra Sverige.
Jimmie Åkesson ser Donald Trumps valseger i USA och Brexit i Storbritannien som ett slags folkets uppror mot ”etablissemanget”.
Det hoppas han ska fortsätta när Nederländerna och Frankrike i vår går till val. Seger för de EU-fientliga nationalisterna Geert Wilders och Marine Le Pen kan leda till fler uttåg ur EU – och till hela unionens upplösning.
– Jag hoppas att den reaktion vi sett mot etablissemanget i Storbritannien och med Trump i USA, en reaktion mot den politiska eliten, kommer att fortsätta. Jag håller tummarna för att det blir så. Jag tror det vi ser är början till slutet för monsterstaten EU. Jag hoppas att EU som det ser ut i dag ska falla sönder.
På vilket sätt skulle det gynna Sverige? De flesta ekonomer är överens om att den inre marknaden är väldigt lönsam för oss?
– Jo, men vi ska ha andra handelsavtal med de länder som finns i vår närhet.
Trumps syfte med att svartmåla Sverige är att motivera sin egen politik med ”Muslimban” och hårda inreseregler från muslimska länder.
Men även Vladimir Putin bedriver – enligt Säpo – ett informationskrig mot Sverige och Europa i avsikt att destabilisera och så misstro till makthavarna. Det sker genom ”stöd till ytterlighetsrörelser” och via ryska statliga medier.
Den nu misshandelåtalade SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth har framträtt i statliga RT och beskrivit ett Sverige i sönderfall. Nyligen sände statskontrollerade ”Kanal 1” ett direkt lögnaktigt reportage om Malmö som en muslimsk krigszon.
Hur ser du på risken att du och SD går Putins ärenden?
– Jag tror inte vi har samma agenda som Putin. Han är internationalist och en aggressiv imperialist. Jag känner inga sympatier för honom överhuvudtaget.
Poängen är att den bild av Sverige som Putin-media sprider är påfallande lik din beskrivning av ditt land – särskilt när du, som du ofta gör, tar Malmö som skräckexempel.
– Det är ju en verklighet som folk lever i. Då är det inte så konstigt att andra också skildrar den. Jag låter inte Putin styra min verklighetsbeskrivning.
Du beskriver områden som Herrgården i Malmö och Biskopsgården i Göteborg som "förlorade områden". Vad vill du göra för återerövra dem?
– Vi vill ge polisen rejält ökade resureser. Polisen ska få möjlighet att utfärda undantagstillstånd med utegångsförbud. Det är fullt rimligt när polisen inte kan hantera en situation.
– Sen har vi sagt att vi vill utreda om man ska kunna kalla in militären i speciella situationer.
Bedårande barn - med Jimmie Åkesson på piano.Bild: Lars Brundin
En kort stund efter intervjun går Jimmie Åkesson upp på scenen i Törringelund, där SD:s husband ”Bedårande barn” redan har värmt upp publiken.
”Mitt land, mitt land, mitt kära fosterland”, sjunger den gamle Noice-sångaren Marcus Öhrn. Åkesson klinkar elpiano.
Paviljongen är fullsatt, säkert femhundra personer. Folk lyssnar andäktigt, tuggar landgångar och varmkorv och dricker pilsner. Ljusslingor och diskokulor i taket.
Efter en halvtimme av nationalistiska svärmerier är det dags för partiledaren att tala.
Och Jimmie Åkesson överraskar sina anhängare med en försonande inledning.
– Jag är inte emot invandring, säger Åkesson.
Folk skruvar lite på sig i bänkarna.
Det är "massinvandringen" och den oansvariga politiken som förts i Stockholm som ska bekämpas, förtydligar han sig.
– Jag är inte särskilt intresserad av politik, säger Åkesson sen.
Osäkra skratt i publiken.
Sakta men säkert bygger Jimmie Åkesson upp bilden av sig själv som Folkets röst – som ledare för en rörelse som gör uppror mot ett ”etablissemang" som för länge sen tappat kontakten med vanligt folk.
På samma vis som Donald Trump lyckas Åkesson med konststycket beskriva sig själv som en outsider. Visst är han en etablerad politiker, men ändå inte riktigt.
– Vi är helt vanligt folk som engagerat oss för att förändra samhället. Det är lite svårt för etablissemanget att förstå det, säger Jimmie Åkesson.
Vem är då etablissemanget? Media, svarar Åkesson sig själv. Kulturfolk. "Humoretablissemanget".
– Det finns en reaktion mot det vänsterliberala etablissemanget. Vi är del av en rörelse som finns i hela världen, säger Jimmie Åkesson.
Gå till toppen