Malmö

Ny polismetod pressar Malmös bilmålvakter

Polisen spanar på nätterna och kan hitta de skuldtyngda bilarna direkt. Samarbetet med Malmö stad innebär att fler bilar än tidigare kan plockas bort.

Sedan årsskiftet har minst 80 målvaktsbilar försvunnit från Malmös gator, med hjälp av polisen. Det är mer än en bil per dag. Totalsiffran är ännu högre.
– Vi gör rätt så stora insatser mot målvakterna nu, säger Lars Förstell, pressinformatör på polisen.
Läs mer:Parkeringsmoralen i Malmö sjunker
Malmö har under lång tid fungerat som bilmålvakternas huvudstad i Sverige. Tiotusentals bilar, ofta rena vrak, står registrerade på ett fåtal personer med miljoner i skulder.
Arkivbild på konfiskerade målvaktsbilar.Bild: Anna Bank
Alla bilar vars ägare har mer än 5 000 kronor i skuld, till exempel obetalda p-böter eller avgifter, kan numera beslagtas direkt. Lagstiftningen ändrades 2014. Bilarna förvaras i tre månader och ägaren får en chans att lösa ut dem. Sedan skrotas de eller säljs, om det finns något värde på fordonet.
Kommunens arbete har försvårats av att alla slagningar på fordon måste ringas in av p-vakterna för en kontroll. Sedan kopplas fordonsflyttare in och ser till att bilen försvinner. Det har tagit tid och kostat pengar.
Läs mer:Jakten på värstingbilar fast i teknikstrul
Polisen har bättre verktyg och kan få fram samma underlag om skuldläget direkt på gatan. Patrullerna spanar nu aktivt efter målvaktsbilar, ofta nattetid, och pekar sedan ut dem för flyttarna. På det här sättet går upprensingen av den skuldtyngda fordonsparken snabbare.
– Polisen har fått upp ögonen och vill inte heller ha bilarna ute. De har kommit på att de kan se skuldsaldot i sina system och berättar om det för oss, säger Jill Arneholt, gruppchef på fordonsflyttarna.
Svårigheterna att förvara bilarna har tidigare beskivits som en bromskloss. Enligt Jill Arneholt har även detta förbättrats. Utöver bilarna som polisen pekat ut har ännu fler transporterats bort.
– Det är inte alltid så trevligt när vi tar bilar men polisen stannar kvar och stöttar och det hjälper också till, säger hon.
Det finns många exempel på att fordonen har använts vid brott som bedrägerier, vapenbrott eller rån. Även mord.
– Vi stöter ofta på de här bilarna i kriminella sammanhang, säger Lars Förstell.
– Vi hade ett exempel för någon vecka sedan när vi skulle hämta en bil. Då kom någon rusande dit och så låg det vapen i bilen.
Läs mer:Tusentals bilar får registreras på en person

Målvaktsbilar

Mångder med bilar registreras på ekonomiskt utslagna personer, ibland mot betalning. Fordonen används sedan av någon helt annan som kan strunta i att betala parkeringsböter, skatt eller försäkring. Sydsvenskan har tidigare kunnat visa att vissa bilar har gått på export men aldrig avregistrerats i Sverige.
Läs alla artiklar om: Bilmålvakterna
Gå till toppen