Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets trädgårdsmässa – här får du gröna tips för våren

Nu finns inget tvivel längre. Våren är på gång och Trädgårdsmässan är ett av de första vårtecknen.
I Malmö mässhall har arrangörerna dukat upp med blommor och grönska och den som vill hänga med kan ta del av årets trender.

Karl-Fredrik på Eklaholm står för välkomsthälsningen på trädgårdsmässan. Blommor, färg och njutning i ett.
– Nu är det tvärtom jämfört med för några år sedan. Då flyttade vi ut i trädgården. Nu flyttar vi in trädgården, berättar trendspanaren Lotta Ahlvar.
Läs också Markiser och badtunnor hetast på årets villamässa
Krukväxter är jätteinne igen, konstaterar hon, inte minst bland de yngre som en trendig inredningsdetalj. Palmen, populär både på 1800-talet och 1970-talet, är tillbaka. Kaktus och suckulenter arrangeade i grupp dyker upp överallt. Likså fiolfikusen med sina stora läderaktiga blad.
Fiolfikusen lär vi få se i många hem.
– Fiolfikus är en ganska lätt växt. Den är torktålig och ska gärna stå lite ljust, säger Annelie Thell på Flyinge plantshop där man märker att de gröna växterna är i ropet igen.
Det betyder inte att de blommande krukväxterna försvunnit. Orange och färgsparkande toffelblomma har gått från tantblomma till inneväxt. För att inte prata om doftande gul mimosa som dyker upp överallt - i krukor, blomsteruppsättningar och samplanteringar.
Toffelblomman har blivit trendig.
- Mimosa är en av vårens förlöpare, tillsammans med rosmarin. Det behövs ett svalt och ljust uterum. Men fem, sex, sju grader räcker så blommar den i januari, berättar Peter Englander, som det här året byggt upp en skånsk patio med infuenser från Medelhavet.
Mimosan kommer stark i vår. Blommar trots att det är bara är några grader och trivs i uterummet.

Så hur ser trädgårdstrenden ut för övrigt?

Blomsterfrämjandet har plockat ut tre teman som studenterna på lantbruksuniversitet i Alnarp har fått tolka med egna utställningar:
Varför inte en skottkärra med lite färgglädje vid entrén? Trädgårdsfamiljen står för arrangemanget med primulor.
Våryra på olika sätt.
Grön i trädgården - Odling är en trend som inte bara behöver ha med trädgård att göra. Det odlas i kontorsmiljöer och på väggar. Och hemma hos de yngre i lägenheterna, både på fönsterbräda och i balkonglådor.
Vego garden - Vegetarianerna blir fler och vi odlar gärna själv det vi ska äta. Svenskodlat är rätt och även restauranger har sina egna takodlingar.
Gröna labbet - Det är kul att experminetera, vilket gör att oväntade växter dyker upp. Som tomtato, en tomat- och potatisplanta i ett, och dess syskon med kombinationen aubergine och potatis.
Lekfullt i trädgården.
Kan man ha en damm på balkongen? Elevutställningen med montern "Gröna labbet" leker med tanken.
Mässorna Vår trädgård och Stora villamässan i Hyllie pågår hela helgen till och med söndag.
Följ Himma på Instagram!
Gå till toppen