Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världsarvsstaden Palmyra återtagen från IS

Syriska regeringssoldater i samband med det senaste slaget om Palmyra.Bild: Syrian Central Military Media/AP/TT
Syriska regeringsstyrkor har med ryskt flygunderstöd återtagit världsarvsstaden Palmyra från terrorrörelsen IS.
Regimsoldater och allierade styrkor från den libanesiska hizbollahmilisen gick in i staden i onsdags, och på torsdagen var hela staden under regimens kontroll, uppger det ryska utrikesdepartementet och den syriska armén.
IS har retirerat till ett område öster om ökenstaden. Regeringssoldater arbetar nu med minröjning i det återtagna området, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.
IS har intagit Palmyra vid två tillfällen, senast i december. Terrorrörelsen har genomfört massavrättningar i stadens romerska amfiteater och har förstört ovärderliga historiska fornlämningar.
Den senaste tiden har IS förlorat mark i norra Syrien, där den USA-stödda rebellalliansen SDF genomför en offensiv mot jihadisterna för att omringa deras självutnämnda huvudstad al-Raqqa. Även Turkietstödda rebeller har drivit tillbaka IS från stora områden.
Gå till toppen