Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

123 stölder av bildelar sedan nyår i Malmö

Bara i år har polisen fått in 123 anmälningar om stulna bildelar, främst rattar från BMW- och Mercedesbilar.

I torsdags natt stals rattar från nio BMW-bilar.Bild: Jannik Hansen
Stölderna har förekommit över hela staden, både från bilar som stått parkerade på gatan och i garage.
– Det har gått i vågor vilka bilar som råkar ut för det här. Först var det uteslutande BMW och Mercedes, men på senare tid har även Volvoägare drabbats, säger Nils Norling, presstalesman hos Malmöpolisen.
De senaste månaderna har bildelsstölderna varit ett typiskt Malmöfenomen, några månader tidigare var det helsingborgare som drabbades.
01.22 natten till torsdag gick larmet hos ett bilföretag på Djurhagegatan. Tjuven eller tjuvarna hade klippt upp ett staket och lyckades inom 20 minuter att stjäla nio rattar från lika många BMW-bilar.
– Det handlar om folk som är ytterst specialiserade, det är uppenbart att de kan det här, säger Nils Norling.
Tjuvarna krossar oftas rutan till förarsidan innan de tar loss ratten.
– BMW uppger att återställningskostnaden är cirka 100 000 kronor per bil. Det betyder nästan en miljon kronor för dessa bilar, säger Nils Norling.
I BMW-bilarna är tjuvarna primärt ute efter rattar, men även navigatorer och instrumentpaneler har stulits. På Mercedesbilarna handlar det om rattar, medan Volvobilar har blivit av med framlyktor och grillar.
Polisen har säkrat spår i några fall. Om det är samma gärningsmän i de olika fallen vet man dock inte än.
–Vår starka misstanke är att bildelarna förs utomlands. När det är så här organiserat brukar det vara så, säger Nils Norling.
Polisen misstänker också att det är en organiserad liga som står bakom de rekordmånga stölderna.
– Vi har stoppat bilar med bildelar, de har varit både svensk- och utlandsregistrerade. Vi vet inte om det är en svensk eller en utländsk liga, säger Nils Norling.
Han uppmanar bilägare, framförallt dem med de drabbade märkena, att vara vaksamma på var de parkerar sin bil.
Gå till toppen