Wimans blogg

Erling Pålsson avtackades efter 17 år i MFF:s styrelse

Var tid har sin sak - och kanske även sin man.

Ordföranden i en stor idrottsförening blir snabbt känd och en stor profil. Ledamöterna det betydligt mera sällan. Många förblir anonyma lagpjäser, andra jobbar i många år i det relativt tysta.
Erling Pålsson är en man som absolut kan göra sin röst hörd, men ändå är han förmodligen en doldis för många som inte följt Malmö FF på riktigt nära håll.
FOTO: MAX WIMAN
Håkan Jeppsson lämnade över en tavla som avslutning på sitt tacktal till Erling Pålsson. I bakgrunden MFF:s SLO Pierre Nordberg.
När han nu lämnade styrelsen efter 17 år, så var det inte fel när ordföranden Håkan Jeppsson sa att MFF förmodligen inte varit där man är utan Pålsson. Det är ett påstående som är sant på flera plan, tre väldigt tydliga.
1) Erling Pålsson är mannen bakom Nätverket - sponsorssammanslutningen som var en föregångare i svensk idrott och förmodligen fortfarande är störst.
2) Erling Pålsson var med och drev på och medfinaniserade bygget av nya Swebank stadion via sina bolag. Erling Pålsson ägde från början 25 procent av stadion och det var först i fjor som han avyttrade de aktierna till MFF, sedan klubben blivit så stadd vid kassa tack vare Champions League att det var möjligt.
3) Erling Pålsson har varit med i de båda riskkapitalbolag som under tuffare tider medfinansierat spelarinvesteringar i Malmö FF. Dessa bolag är nu avslutade.
FOTO: MAX WIMAN
Ni som kan er historia vet att MFF nådde en sportslig botten 1999 när laget åkte ur allsvenskan, men de första åren på 2000-talet var ekonomiskt fortsatt i bottenläge även efter återkomsten till allsvenskan.
Det var en annan tid på många sätt och vis och MFF:s organisation var inte så stor.
Ordföranden Bengt Madsen, sportchefen Hasse Borg och Erling Pålsson var de som ledde och drev föreningen i praktiken. Och Pålsson var en man med stort inflytande och bestämda åsikter, han har påverkat otroligt mycket genom åren.
Man skulle nog kunna likna trion vid ett verkställande utskott, där beslut fattades för föreningens både väl och ve, skulle man kunna säga.
När Erling Pålsson nu väljer att lämna styrelsen trots att han har flera år kvar till åldersstrecket (70), så tror jag en stor del av beslutet är den förändrade världen.
Han är en "doer". I dag sker verkställigheten långt mer på det kansli som leds av en vd, som har ekonomichef, marknadschef, säljchef, sportchef och kommunikationschef i den stora kader av anställda som driver Malmö FF.
Jag tror inte den organisationen passar en man som Erling Pålsson lika bra, styrelsejobbet handlar mer om övergripande bevakning och strategi än faktiska dagliga beslut i dag. Men jag är tämligen övertygad att han kommer att finnas kvar i bakgrunden på något sätt.
***
Malmö är Malmö. Årsmötet inleddes med att A-truppen paraderade upp på scenen för att hyllas för SM-guldet 2016. Det avslutades med avtackningen av Erling Pålsson, som hyllades med den äran av MFF:s ordförande Håkan Jeppsson.
Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Applåderna var långa och många bland de 351 närvarande. Men tror ni lag eller ledare förärades en stående ovation.
Au nä. Laget gjorde ju bara vad som förväntades och Pålsson var väl samma sak - eller?
***
Håkan Jeppsson fick krångla sig in i ett litet tack till sparkade tränaren Allan Kuhn, men riktade sedan hård kritik mot förlusterna i Svenska Cupen, finalen mot Häcken och sedan mot Landskrona Bois i första matchen av årets cup och konstaterade också: "trots SM-guldet bjöd vi ändå på något ojämna prestationer under året, särskilt mot sämre lag".
Då hade redan tränaren Magnus Pehrsson fått kvällens tyngsta årsmötesbeslut med sig - dock med glimten i ögat på malmöitiskt vis. Jeppsson frågade om målsättningen och Pehrsson svarade "SM-guld".
Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
"Bra, då klubbar vi det", sa Jeppsson och dunkade den stora ordförandeklubban i bordet.
***
Vi ska inte fördjupa oss i "bloopers", men Carlnén lyckades säga - när det inte kommit några frågor - att "det är bra att ni är tysta". Och Håkan Jeppsson fick ihop ett syftningsfel som fick det att låta som att det var bra att inga flickor dykt upp till fotbollsskolan.
Men hur kunde Niclas Carlnén säga apropå hybridgräset som ska läggas på nya träningsytan att "det finns bara två sorters gräs, riktigt och konstgräs"...?
Blooper var det knappast när Jeppsson betecknad försäljningen av Vidar Örn Kjartansson som årets svåraste beslut. Men vi var nog många som tänkte: det var alltså lättare att sparka Allan Kuhn.
Ja, ja, lite elak får man vara med glimten i ögat...det var nämligen ett väldigt slätstruket årsmöte den här gången. Inte en enda motion och ett stadgeändringsförslag från styrelsen som var så marginellt att knappt mötessekreteraren Pontus Hansson kunde låta engagerad över det.
***
Zlatko Rihter valdes som väntat in i MFF:s styrelse. Han höll ett kort och spännande tal vad Malmö FF betytt för honom som uppvuxen i den del av Malmö som han själv sa oftast betecknas som "problem". Han sa det på ett bra sätt, om hur Malmö FF kan ge alla sina supportrar oavsett varifrån de kommer och vem de är en känsla av att vara vinnare och hjälpa dem på vägen framåt i Malmö.
***
Vi fick ett skönt porträtt tecknat av testamentören Gunnar Djupe av avlägsne släktingen Hans Bergström till denne tillsammans med Ingemar Erlandsson, som träffat Djupe vid en rad tillfällen och lärt känna honom en del. Smart att låta medlemmarna veta mer om denne särling och hans MFF-intresse. Nu väntar vi bara på en presentation av hur MFF ska förvalta arvet, som i första hand ska användas för stipendier till ungdomar om jag förstått det hela rätt. Fast först måste förstås fastigheten som MFF ärvde säljas, så man vet det faktiska värdet.
***
Ekonomin har vi sett alla siffror på redan, men det var väldigt mycket om och men och varningar att inte slösa bort pengarna från Champions League.
Sanningen är att MFF jobbar under stor resultatpress. Man behöver inte vara matematikprofessor för att inse att 2017 blir ett förlustår om man inte når gruppspel i Europa eller gör en stor spelaförsäljning under året. Det förstnämnda är mer sannolikt än det andra, faktiskt.
Apropå ekonomin, så nämnde avgående revisorn att han fått utfärda något så sällsynt som en "vinstvarning" i en ideell förening under sina år i MFF. Måste ha varit när bokslutet landade på nästan 33 miljoner kronor minus för 2010.
***
Time flies. Ja, usch vad tiden går fort. Det inser man när ens ungdoms idoler Roy Andersson, Roland Andersson, Ulf Kleander och Harry Jönsson får en utmärkelse för 50 års oavbrutet medlemsskap i MFF. Bara Harry Jönsson hade möjlighet att vara på plats (Roland A hade bett att få komma nästa år i stället) och det var väldigt kul att byta några ord med denne hedersman, som under många år var lagledare för A-laget och innan dess var Sveriges bäste "tolfte man", under en period den ende som av de tolv första i truppen inte spelat i A-landslaget, men som kunde ersätta på alla positioner när någon var borta och på det sättet i princip spelade alla matcher.
Även Bengt Fröjdh fick utmärkelsen för 50 års oavbrutet medlemsskap, men hans karriär låg före min tid som ung åskådare på stadion.
***
Einar Malmborg stämde upp i "MFF:are är vi alla" med sedvanlig spänst, för att få lite känsla kan ni kika på videon här ovan, sen kunde årsmötesdeltagarna gå ut och köpa den nya MFF-matchtröjan för 2017 för väldigt många hundralappar.
FOTO: MAX WIMAN
Hugo Andersson och Pavle Vagic visade upp MFF:s matchtröja för 2017.
Vilket osökt får mig att knyta ihop säcken med en tanke tillbaka på åren då "trojkan" Madsen, Borg och Pålsson var cenral i MFF-driften, betänk att av dessa tre var bara Borg anställd.
2016 sålde MFF souvenirer för 15,3 miljoner kronor. Det är lite andra tider än då supportrar kunde köpa en dekal, en mugg eller en tröja inne på Kulan om Hasse Borg eller någon av de andra på kansliet råkade vara inne.
Läs alla artiklar om: MFF:s årsmöte 2017
Gå till toppen