Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Niklas Sintorn: Ett dygn med Switch – här är Nintendos nya spelkonsol

Nya spelkonsoler är alltid kul, men det är något speciellt när det står Nintendo på den. Trots att Nintendo är ett globalt jätteföretag har det en alldeles särskild plats i många 70-, 80-, och 90-talisters hjärtan. För vem älskar inte gamla ”8-bitars” och Super Nintendo som skapat så många barndomsminnen?
Läs också Viktigt läge för sårbart Nintendo
Nu är det alltså dags igen – idag släpps Nintendo Switch. Hybriden mellan bärbart och stationärt spelande manifesterar sig som en surfplatteliknande konsol som placeras i en docka för spel på tv-skärmen. Efter ett dygn med konsolen på allas läppar är intrycket försiktigt positivt.
Frida Bergendal plockar fram den nya spelkonsolen Nintendo Switch på Webbhallen på Sveavägen i Stockholm.Bild: Fredrik Sandberg/TT

Maskinen

Nintendo Switch ”känns” som ett kvalitetsbygge. Själva konsolen ligger bra i händerna i bärbart format och är rejäl utan att bli för tung. Även om de två löstagbara kontrollerna, Joy-con, på vardera sida av skärmen är försvinnande små känns de stabila. Som upplagt för krampande fingrar under längre spelstunder, dock.
Till skillnad från Nintendos förra konsol, den kommersiella floppen Wii U, är skärmen på Switch skarp och högupplöst. Den funkar även mycket bättre att peka på än föregångaren, som hade en hopplöst lågupplöst och märkligt mjuk skärm.

Prestandan

Belackare har sedan Switch presenterades klagat på att den inte kommer upp i samma prestanda som Playstation 4 och Xbox One, som nu har ett par år på nacken. Men man ska komma ihåg att Switch är en bärbar konsol, och därför svår att jämföra med de betydligt större klumparna från Sony och Microsoft.
Kontrollerna kan plockas av och sättas på konsolen, beroende på hur den ska användas.Bild: Koji Sasahara

Kontrollerna

Här blir det förvirrande. Där de flesta spelkonsoler har en sorts kontroll verkar det inte finnas någon hejd på antalet sätt man kan styra Switch på. De två så kallade Joy-con-kontrollerna sätts fast på sidorna av skärmen vid bärbart spelande, eller hålls i händerna när det spelas på tv:n. De kan även placeras i ett separat grepp för att fungera mer som en traditionell handkontroll.
För att snurra till det ytterligare släpper Nintendo även en del tillbehör till riktigt höga priser. Ett av dessa är en så kallad Pro controller, som är skönare att använda än den sammansatta, men inte lika trevlig som andra konsolers kontroller.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Den enskilt största anledningen att skaffa Nintendo Switch från dag ett.

Spelen

Om själva hårdvaran Nintendo Switch är stabil, snygg och med en förhållandevis okej prestanda ser det desto mörkare ut på spelfronten. De två huvudnumren som kommit på släppdagen är 1–2–Switch och The Legend of Zelda: Breath of the Wild.
Det förstnämnda är en samling med 28 minispel som går ut på att visa upp Switchs kontrollmetoder och alla olika sätt man kan använda dem på. Svara i telefon, gissa antalet kulor i en trälåda eller möjlka en ko är bara några exempel på märkliga minispel som säkert håller för en fest eller två.
Men den stora konsolsäljaren är ändå ett nytt Zelda. Få serier röner så mycket uppmärksamhet med varje nytt släpp som just den om hjälten i grönt. Breath of the Wild är utan tvekan det mest ambitiösa spelet i seriens över 30 år långa historia och har redan skördat toppbetyg från kritiker världen över. Jag har svårt att se att någon skulle köpa Nintendo Switch utan att också skaffa sig Zelda.
Ett gäng mindre indiespel har även letat sig ut på releasedagen, men sedan ser det skralt ut framöver. Utöver en nyversion av racingspelet Mario Kart 8, en uppföljare till barnvänliga skjutarspelet Splatoon och ett nytt Mario har Switch-ägarna inte mycket att se fram emot vad gäller riktiga storspel i år.

Summering

Om det fortfarande känns lika bra när smekmånaden är över återstår att se. Men en sak är klar – det ser oroväckande skralt ut på spelfronten en tid framöver. För att rättfärdiga ett köp på dag ett bör man antingen ha ett brinnande intresse för ny teknik, eller verkligen, verkligen, verkligen tycka om Zelda.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen