Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

"Hans figurer är som superhjältar"

Gaykonstnären Tom of Finland har gått från kontroversiell pornograf till hyllad nationalikon. ”Idag omfamnar vi honom. Det är en stor förändring som har skett i Finland de senaste åren”, säger Dome Karukoski som har regisserat bioaktuella "Tom of Finland".

Bild: Tom of Finland Foundation
Dome Karukoski minns hur han som trettonåring i Finland i slutet av 80-talet upptäckte Tom of Finland. Han och hans kompisar hittade en tidning med konstnärens blyertsteckningar av läderbögar med gigantiska muskler och svällande organ.– Vi fnissade åt de stora kukarna, och trodde att det var ritat av en amerikan som trodde att finska män såg ut så.Det var först då konstnären Touko Laaksonen dog 1991, och tidningarna skrev om det, som finländare i allmänhet insåg att Tom of Finland verkligen kom från Finland. – Då hade jag blivit ett par år äldre och minns att jag och mina vänner skämdes. Någon sa "de tror nog att vi är läderbögar här".
Regissören skrattar lite åt minnet när jag träffar honom på Göteborgs filmfestival där hans "Tom of Finland" hade bejublad världspremiär för några veckor sedan. För idag är finnarna stolta över sin Tom of Finland, som har förärats ett eget frimärke och stora retrospektiva utställningar. Det går att köpa lakan, kaffekoppar och tröjor med reproduktioner av hans verk.Ganska få känner dock till historien om Laaksonens liv, och hans kamp för att få ut sin konst – först 1971 blev homosexualitet lagligt i Finland, och det dröjde ända till 1981 innan det ströks i sjukdomsklassificeringsregistret.
Laaksonen levde ett tillbakadraget liv som reklamtecknare och inte ens hans syster kände till att hans teckningar publicerades i massupplagor i USA, där de fick stort inflytande i gayrörelsen.– För mig är filmen lika mycket en berättelse om yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Touko var tvungen att spela ett spel, både som konstnär och som man. Det var tragiskt. Men han lärde sig att inte bry sig om det.De idealiserade läderbögar som Laaksonen ritade jämför regissören med Stålmannen och Spider-Man. Själv var konstnären allt annat än en muskelknutte.– Hans figurer är som superhjältar. Tonåringar tittar på Spider-Man eftersom han kan göra något som de inte kan. Samma sak var det för fansen till "Tom of Finland". De fick se hypermaskulina män som gick med kuken och musklerna ute i dagsljus, utan att skämmas.
Dome Karukoski säger att han har velat göra en brett upplagd mainstreamfilm för alla, och inte bara för en nischad homosexuell publik.– Jag vill att filmen ska fungera lika bra för en medelålders heterosexuell man. Men jag är beredd på kritik. Tom of Finland är en så stor ikon som många har en åsikt om, och det är omöjligt att tillfredsställa alla.
Läs mer: Präktiga läderbögar för bred publik
Läs alla artiklar om: Filmfredag 3 mars
Gå till toppen