Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

"Gold" inte av högsta karat

Matthew McConaughey och Edgar Ramirez.Bild: Patrick Brown

Gold

BIO. DRAMA. USA, 2016. Regi: Stephen Gaghan. Med: Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.01.
Sexsymbolen Matthew McConaughey bantade ner sig till ett skelett för att spela aidssjuk i "Dallas buyers club" (2012). Det gav honom en Oscar.
I guldletarfilmen "Gold" går han åt andra hållet på vågen och har ätit till sig en rejäl kagge, som han en i befriande brist på fåfänga glatt paraderar i halvnakna scener. Lägg där till nikotingula tänder och flintskallighet. Men den här gången täljde den fysiska transformationen inte guld på prisgalorna, trots en energisk insats av stjärnan.
Berättelsen är löst baserad på skandalen kring Bre-X, ett gruvföretag som på 90-talet bröt guld på Borneo.
McConaughey spelar Kenny Wells, en alkoholiserad drömmare som har kört det anrika familjebolaget i botten och satsar allt på ett kort – ett samarbete med en misslyckad geolog (Edgar Ramirez) med påstådd guldkänning. Det två männen gör ett spektakulärt fynd i Indonesiens djungler, och hamnar i ett maktspel med både Wall Street-bankerna och diktatorn Suharto. I takt med att guldfebern stiger börjar Wells tappa fotfästet i tillvaron.
Det är en klassisk historia om uppgång och fall, om storslagna drömmar som krockar med en krass verklighet, och – slutligen – en något sentimental hyllning till det lilla, enkla livet. Filmen är inte utan sina underhållande twister, men glimrar bara till fläckvis och lyckas aldrig engagera på allvar. Kattguld.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 3 mars
Gå till toppen