Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmömusiker hyllar legendarisk skiva på Folk å Rock

1987 kom den bästsäljande och Grammyvinnande skivan ”Trio” – ett efterlängtat samarbete mellan de tre superstjärnorna Dolly Parton, Emmylou Harris och Linda Ronstadt. Ikväll hyllas skivan på Folk å Rock av tio av Malmös främsta musiker.

Sista repet inför Throwback Tribute. Johan Malmberg på fiol, Emeli Ek på trummor, Brita Björs och Andrea Hatanmaa på sång och Jonas Rudolf på gitarr.Bild: Emma Larsson
I korridoren utanför ligger ett öppet mandolinfodral och en hög med kläder. Inne i replokalen förbereder sig musikerna för det sista repet inför fredagens hyllningskonsert. Emeli Ek sitter redo bakom trumsetet.
– Det är faktiskt på dagen 30 år sedan just idag – den 2 mars, säger hon och ler.
Hon har på sig en tröja med Dolly Parton tryckt på bröstet och berättar engagerat om när hon hörde ”Trio” för första gången för två år sedan.
– Jag kände bara ”wow”. Sedan lyssnade jag jättemycket på skivan efter det och insåg att den skulle fira jubileum snart. Jag var sugen på att spela den – och så är det ju så i musikbranschen att om man vill göra något så får man göra det själv, säger hon.
Det hela mynnade ut i projektet Throwback Tribute som har premiär på Folk å Rock den 3 mars. Tanken med projektet är att lyfta fram och hylla musik som på olika sätt gjort avtryck i musikhistorien.
Emeli Ek, i mitten, är intitiativtagare till Throwback Tribute. Tim Carlstedt, till vänster spelar pedal steel, och Andrea Hatanmaa, till höger, sjunger på fredagens spelning.Bild: Emma Larsson
Emeli Ek spelar till vardags med The Bandettes, Medi och Sister Fay. När hon för ett år sedan började höra av sig till andra Malmömusiker som sysslar med bluegrass, country, gospel och pop och berätta om sin idé Throwback Tribute var hon överraskad av mottagandet. Inte en enda person tackade nej.
De tio musikerna som tillsammans ska stå på Folk å Rocks scen kommer från olika håll. De spelar annars med band som Tall Dark Stangers, The Original Five, Feivel, Lakely, Hasse Andersson och Louise Hoffsten.
– Vi har gemensamma nämnare allihop. Även om vissa av oss aldrig hade träffats innan så är vi alla Malmömusiker som sysslar med den här något spretiga genren, berättar Emelie Ek.
Brita Björs, Andrea Hatanmaa och Anna Edström sjunger under kvällens konsert.
Vad är det som gör ”Trio” så bra?
– Det är en väldigt kul skiva att sjunga. Som sångare är det lyxigt att det är så jävla mycket sång, säger Brita Björs.
– Ja, det är kul att få sjunga trestämmigt i varje låt, fyller Andrea Hatanmaa i.
Det har varit roligt att få experimentera utifrån de fasta ramarna som kommer med att göra en hyllningskväll till ett album, det är artisterna bakom Throwback Tribute eniga om.
– Även om den konstnärliga processen är skitkul så är det härligt att ha en fast form att förhålla sig till, säger Brita Björs.
Brita Björs och Andrea Hatanmaa på sång och till höger Johan Malmberg på fiol.Bild: Emma Larsson
Det tog många långa år innan ”Trio” blev till – de tre sångerskorna hade alla hektiska scheman och minst sagt framgångsrika solokarriärer. Även för gänget bakom Throwback Tribute har det varit svårt att få ihop repen med tio musiker från olika håll.
Vad har utmaningarna varit för er?
– Schemat, säger Brita Björs tveklöst.
De andra i bandet nickar ivrigt och Emeli Ek instämmer.
– Ja, alla vi som är med spelar ju i band, frilansar eller har andra jobb. Men vi har ändå lyckats träffas alla tio åtminstone två gånger – på ett halvår, säger hon och skrattar.
Tanken är att Throwback Tribute ska bli ett återkommande evenemang. Emeli Ek har redan en lista i huvudet över artister och skivor hon skulle vilja lyfta fram framöver.
– Det finns så mycket bra musik, det svåra är snarare att välja vilken man ska hylla.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen