Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Mörkare tider

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Ja, jag får väl vara glädjedödaren. Den som, när alla längtar efter våren, påminner om att den egentligen inte borde vara här.
Ta en stund och fundera på årets vinter: hur vi aldrig fick uppleva den fullt ut i södra Sverige, hur glädjen som snön förde med sig snabbt sipprade ur händerna på barnen, hur skridskoisen smälte i Folkets park innan sportlovet ens var över. Tänk på hur underbara årstidernas växlingar faktiskt är. Snart ett minne blott.
I år har våren kommit 26 dagar för tidigt på Grönland och 22 dagar i Washington DC, rapporterar The Guardian. 2016 var, som bekant, det varmaste året någonsin och Arktis – där delar av Sverige faktiskt ingår – var denna vinter 20 grader varmare än normalt. I början av januari var det lika varmt i Åre som på Söderåsen.
I detta läge finns det de som sörjer, de som får livet grusade och de som kämpar. Och så finns det de som vältrar sig i dekadens på väg mot undergången. Som den norsk-amerikanske affärsmannen Jamal Qureshi som samlar in vatten från smältande isberg på Svalbard och säljer det för dryga 800 kronor per flaska på lyxvaruhuset Harrods i London. Arktis försvinner – köp resterna på lyxflaska och pissa ut dem sedan! Det säger något om den psykologi som är förhärskande när uppvärmningen accelererar.
Gå till toppen