Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya kreativa sätt att shoppa begagnat sprider sig i Malmö

Finloppis, Blocket i butiksform eller vintage till kilopris – just nu trendar alternativa sätt att handla begagnat i Malmö.

Loppis Lounge har haft öppet i två veckor. En av kunderna önskade en speciell avdelning för märkeskläder – en önskning som snabbt infriades.Bild: Moa Dahlin
På nyöppnade Loppis Lounge på Djäknegatan trängs barnkläder och konstböcker med porslin, leksaker och golfbagar. Carsten Broø visar runt bland hyllorna som han och hustrun Claire Broø själva snickrat ihop.
Konceptet för Loppis Lounge är enkelt: hyr en hylla och fyll den med de saker du vill sälja, sedan tar butikspersonalen hand om försäljningen mot en avgift på 15 procent. Pengarna du tjänar sätts direkt in på ditt konto.
– Vi är ju som Blocket – fast i en butik, säger Carsten Broø.
Läs också Instagramkontot blir modetidning i Malmö
Paret fick idén till Loppis Lounge förra sommaren när de var och hälsade på familjen i Danmark. Där är konceptet att hyra en loppisplatser i en butik redan utbrett, enligt Carsten Broø.
De blev inspirerade av fenomenet och eftersom att de båda var trötta på sina jobb bestämde de sig för att satsa. Carsten Broø har en bakgrund som ekonom och är glad att han sedan två veckor tillbaka istället driver Loppis Lounge.
– Jag har jobbat hela mitt liv med att göra andra människor rika men jag ville göra något annat. Målet med det här är inte att någon ska bli rik.
Carsten Broø och Claire Broø som driver butiken Loppis Lounge sedan två veckor tillbaka.Bild: Moa Dahlin
Vad är det som säljer bäst?
– Vi säljer mycket glas, leksaker och skor, säger Claire Broø.
– Och elektriska saker, designsaker och böcker. De som säljer frågar nästan alltid ”Vad kan jag sälja?”. Mitt svar är ”Allt som är helt och fungerande" – till och med det du inte trodde du kunde sälja, fyller hennes make i.
Den stora lokalen är redan ganska välfylld. Carsten Broø uppskattar att ungefär 40 procent av hyllorna är uthyrda. Målet är såklart att fylla alla – och paret är positivt inställda till framtiden.
– Många ville testa att hyra bara en vecka först. Men vi har inte en enda kund som inte har fortsatt hyra efter det, säger Carsten Broø.
Läs också Klädbytarbutik i Malmö prisas
Han har märkt av att intresset för återbruk och alternativa sätt att handla med begagnade saker ökar. Han tror att Malmös företagare gynnas av att det dyker upp fler verksamheter som jobbar med second hand och återbruk. Ett kvarter från Loppis Lounge ligger sedan 2014 den prisbelönta klädbytarbutiken Swopshop.
– Det är väldigt bra att vi har Swopshop runt hörnet. Vi hjälper varandra och ger varandra kunder. Om någon vill ha vintage så skickar vi dem dit, säger Carsten Broø.
Kim Gerlach, en av Vinokilos grundare, på en av deras pop-up-butiker.Bild: Isabel Hayn l KNiPSEN
Dygnet Runt har tidigare skrivit om det tyska företaget Vinokilo som kommer till Malmö i vår. Vinokilo säljer vintagekläder till kilopris och öppnar pop-up-butik på Moriskan den 11 och 12 mars.
Läs också Nu ska Malmöborna få handla vintage till kilopris
Vinokilo åker under våren runt i olika städer i Tyskland, Nederländerna och Sverige. Att ha en fast butik är inget som lockar dem.
– Vi tycker det är mycket mer spännande att skapa ett helt event. Det är inte bara en butik, det handlar också om att skapa en härlig atmosfär. På våra event har vi musik, snacks och vin som bidrar till att hela eventet får en avslappnad atmosfär, säger Kim Gerlach, en av Vinokilos grundare.
Lisa Loderus är kvinnan bakom det återkommande evenemanget Finloppis.
Även Lisa Loderus, kvinnan bakom designloppisen Finloppis, håller med om att återkommande evenemang är bättre än att ha en fast butik – i alla fall i Malmö.
– Det är inte lönsamt att driva butik just nu. Man måste ha väldigt hög omsättning för att kunna driva butik i Malmös stadskärna idag och jag vill inte driva butik på Emporia, säger hon.
Istället arrangerar hon Finloppis två gånger om året – en gång efter vårens modeveckor och en gång efter höstens. På lördag den 4 mars hålls Finloppis för tredje året i rad – den här gången i Media Evolutions Citys lokaler.
Läs också Galen bransch gav idén till finloppis
Det saknas riktigt bra second hand-butiker i Malmö – sådana som säljer begagnade märkesplagg från tidigare säsonger, utan att det nödvändigtvis är vintage. Det var Lisa Loderus tanke när hon startade Finloppis. Kraven på säljarna är höga.
– Kläderna får inte vara trasiga eller fläckiga och de ska inte vara 20 år gamla – eller om de är gamla så ska det vara fina tidlösa grejer från Gucci eller Prada. Annars är vårt huvudfokus moderna kläder, sådant som kanske såldes på Aplace för en säsong sedan, förklarar Lisa Loderus.
På Finloppis säljs begagnade exklusiva märkeskläder.
Säljarna på Finloppis är generellt väldigt modeintresserade och många jobbar själva i butik. Finloppis är ett bra sätt för personer med stora garderober att sluta bygga klädberg hemma, menar Lisa Loderus. Det är just kärleken till återbruk som är drivkraften bakom Finloppis.
– När jag var 20 för 20 år sedan konsumerade vi 40 procent mindre än vi gör idag. När jag säger det så låter det ju som att jag var 20 på medeltiden – men det vara bara på 90-talet, säger hon och skrattar.
Gå till toppen