Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rälsbrott bakom tågkaos under fredagen

Tågkaoset fortsatte under hela fredagen. Först under natten till lördagen utfördes reparationsarbetet och tågtrafiken låg då helt nere mellan Malmö och Lund. Från 06.30 på lördagen körde trafiken normalt igen.

Fredagsmorgonen innebar tågkaos för väldigt många resenärer i Skåne. Problemen fortsatte under eftermiddagen. Mängder av tåg har ställts in eller varit försenade. Ersättningsbussar har kallats in.
Ersättningsbussar kör sträckan Lund–Helsingborg via mellanstationerna. Bussar går också direkt mellan Lund och Kävlinge, meddelar Trafikverket.
Pendelbussar kör också mellan Malmö och Lund via mellanstationerna.
En del av SJ:s tåg är inställda mellan Malmö och Hässleholm i båda riktningarna.
Under natten ska växelfelet som orsakar problemen åtgärdas.
– Det ska lagas i natt och det kommer att ta några timmar. Då stängs trafiken av. Det ska vara igång i morgon bitti, sa Lennart Hellsing, informatör vid Trafikverket vid 18-tiden på fredagen.
Den trasiga växeln finns i Arlöv.
– Vid en ordinarie tillsyn på växlarna upptäckte man ett rälsbrott på en växel inne i Arlöv. Det är ett levande material som påverkas av väder och vind som gör att det kan bli sprickor, säger Annika Canaki, distriktschef på Trafikverkets underhållsavdelningen.
Läs också Tågkaoset: Hur tar du dig hem?
Specialmaterial har beställts för att växeln ska kunna bytas ut helt.
– Rälsbrottet har skett på ett väldigt olyckligt ställe. För att kunna reparera detta måste vi göra en totalavstängning av Södra stambanan. Det gör vi nattetid för att störa trafiken så lite som möjligt, säger Annika Canaki.
Arbetet beräknas ta cirka sex-sju timmar, enligt Trafikverket.
Så här såg det ut på Malmö C tidigare under fredagen.Bild: Bengt Arvidsson
Vid lunchtid på fredagen gick det ”skytteltrafik med bussar” mellan Lund-Kävlinge och Lund-Helsingborg, enligt Skånetrafiken. Så skulle det fortsätta under hela fredagen.
Personal från Skånetrafiken i gula västar utlovades hjälpa resenärer att hitta rätt ersättningsbussar.
– Malmö-Lund går tågen, men det är glesare mellan tågen jämfört med vad det brukar vara, säger Annika Bondesson, pressinformatör på Skånetrafiken vid 17-tiden.
Hennes bedömning är att problemen varit mindre under eftermiddagen än under morgonen.
– Det är alltid värre på morgonen när man inte vet om vad som har hänt, nu på eftermiddagen har resenärer varit medvetna om det som har inträffat och då planerar man sin resa efter det.
– Det blir mer folk på tågen, men det har ändå löpt på bra. Det är klart att det påverkar och det beklagar vi.
Tågproblemen innebär bland annat att Öresundståg norrut till Helsingborg istället kör på Lommabanan.
– Det gör att de tågen missar Lund. De som ska från Lund och norrut måste ta buss från Lund till Kävlinge och ansluta till tåget där, säger Annika Bondesson.
– Det bästa är att söka sin egen resa så får man exakt information. Det ser olika ut på olika linjer och olika avgångar.
Gå till toppen