Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tornéus till EM-final i första hoppet

Michel Tornéus har ett EM-guld att försvara. Efter starka 7,96 direkt i längdkvalet lever hoppet. – Nu ska jag försöka få till något riktigt långt så att jag får stå högst upp på pallen igen, säger han.

Michel Tornéus.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Michel Tornéus har bytt tränare och teknik efter förra säsongen och kom till Belgrad med en rätt blek inomhussäsong bakom sig. Förväntningarna var därför ganska lågt ställda på stockholmaren, som vann sitt hittills enda stora mästerskapsguld i inomhus-EM i Prag för två år sedan.
Lagom till titelförsvarandet verkar Tornéus ha fått saker och ting på plats.
30-åringens första och enda kvalhopp mätte 7,96 meter och innebar årsbästa med 16 centimeter, trots att han inte ens var uppe på plankan. Hoppet var över kvalgränsen och Tornéus kunde packa ihop och lämna innerplanen redan vid 10-tiden på fredagsförmiddagen.
– Det absolut bästa är när man får ett stort "Q" (kvalificerad) så att man kan gå därifrån direkt och sätta lite griller i skallen på konkurrenterna, säger Michel Tornéus.
– Jag kände redan när jag kom ner hit att formen verkligen är på gång. Och det hjälper att komma till ett mästerskap och bli lite fokuserad och vara på tå hela tiden. Jag vet att när jag är i de situationerna och är lite nervös så brukar jag göra som bäst.
Under nye tränaren Loren Seagrave har Tornéus gjort stora tekniska förändringar under det senaste halvåret. Inför EM berättade han om svårigheterna med att få allt att stämma:
– Det är som att ha bytt ut alla tangenter på tangentbordet. Jag håller på och lär mig var "space" och "enter" och "escape" är. Det är en process och det kommer ta tid, vissa dagar funkar det jättebra och ibland inte.
Efter kvalet vet Tornéus att saker kan bli ännu vassare i lördagskvällens final.
– Jag vet ungefär vad jag måste justera. Jag måste vara lite mer aggressiv in mot plankan och flytta fram lite.
Tornéus blev till slut kvalfyra. Bäst var Ukrainas Serhij Nykyforov med 8,18.
Gå till toppen