Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Berglund lycklig silverman i EM

Det blev svensk EM-medalj på 1 500 meter. Men det var Kalle Berglund och inte Meraf Bahta som tog den. – Det känns helt galet, säger han.

Kalle Berglund och Angelica Bengtsson firar silver på 1|500 meter respektive brons i stavhopp.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Berglund, som har satt svenskt rekord tidigare i vinter, var den som länge låg först i EM-finalen i Belgrad. På slutvarvet höll det inte hela vägen, men det var bara Polens Marcin Lewandowski som lyckades ta sig förbi.
Berglund spurtade hem silvret på 3.45,56 – i det första seniormästerskapet i karriären.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, att ta medalj på ett mästerskap. Och det kom ganska tidigt, jag är bara 20 år, säger han.
Löpartalangen från Olofström satte prägel på loppet och drog uppe i täten. Det var helt enligt planen för Berglund, som efteråt står insvept i den svenska flaggan och är lycklig som få.
– Jag är så himla nöjd och stolt över hur jag genomförde loppet.
På vägen mot silvret bars han dessutom fram av en annan silverman som tävlade samtidigt den här EM-kvällen – längdhopparen Michel Tornéus.
– Med 250 kvar ser jag Michel på innerplanen. Han står fem meter från mig och skriker "kom igen nu, kör! Go go go, Kalle". Jag uppfattade det och det var väldigt peppande, säger Berglund.
– Michel och jag har haft mycket samtal om hur man hanterar press. Han har en väldigt bra skalle och jag har mycket att lära av den.
Medan Berglund och Tornéus knep medaljer blev Meraf Bahta utan i damernas final på 1 500 meter. Trots att hon på förhand såg ut som Sveriges största hopp i inomhus-EM.
Bahta hamnade precis utanför pallen och blev fyra.
– Ett dåligt lopp, jag är väldigt besviken, säger Bahta.
Brittiska storfavoriten Laura Muir drog tidigt upp farten och ganska tidigt stod det klart att Bahta inte tänkte haka på guldtåget.
– Jag vågade inte hänga på Muir. Det är det som är problemet, att jag inte vågar, säger hon.
Tyskan Konstanze Klosterhalfen knep silvret och Polens Sofia Ennaoui bronset, men kunde inte heller utmana Muir på allvar.
Bahta sprang i mål på 4.07,90. Hon hade en stark avslutning, men var aldrig riktigt nära att hota om bronset som var drygt en sekund bort.
– Jag har krafter kvar på slutet och gör en spurt, och det är därför jag är så besviken.
26-åringen har tagit sina två mästerskapsmedaljer hittills på 5 000 meter, ett guld och ett silver i EM utomhus. Den här vintern var första gången på ett par år som Bahta har tävlat inomhus.
– Jag tänkte ändå att det var roligt att köra inomhus på grund av EM, men det gick inte som jag ville i dag.
Gå till toppen