Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Håkan Engström: Dags för dueller

"Solna? Den stan är inte stor nog för oss alla åtta"

Andra chansen? Det är ikväll det händer. Ska årets i särklass bästa framträdande röstas bort ännu en gång? Risken är stor. Vad kan väl Loreen ställa mot en tvålfager ung grabb som heter Anton?
Regelverket? Ni kanske minns att det gjordes om för ett par år sedan. Nu är cupspelet borta, den lite omständliga men lite spännande procedur som gjorde att två och endast två andrachansare tog sig hela vägen till nästa veckas final.
Istället? Fyra dueller, fyra segrare, ytterligare fyra finalister. Om man nu lagt ner så mycket repetitioner, konfetti, fyrverkerier och finish på Melodifestivalens 28 tävlingsnummer vore det ju förargligt om bara tio av dem gick till final. Snacka om att kasta pärlor på berghällen, eller hur nu talesättet låter.
Alltså kommer fyra av kvällens åtta shownummer att gå vidare till Friends arena och nästa veckas direktsändning. Fyra bland dessa föreställningar går upp minst en gång till.
Förutsättningarna i Andra chansen är lite olika mot deltävlingarna, där ställs snarlika låtar mot varandra. Så Anton A och Anton B och Anton C ställer upp? Ja, då får man som röstare välja favorit. Två väljs bort! Men det finns bara en Loreen – den publik som gillar Loreen lägger mangrant sina röster på ett och samma bidrag. I dessa dueller däremot finns inte risken att Antonrösterna splittras.
Vilka som tävlar ikväll? Dessa:
Duell 1. Skojarna i Va Va De Om!? mot pojkbandet med den skräddarsydda låten. Jag tror att de sistnämnda, FO&O vinner. Men glöm inte att Samir & Viktor – själsliga bröder till skojarna i Va Va De Där!? – tagit sig vidare från Andra chansen till finalen de båda senaste åren. Hut går inte hem, hut far på road trip och badar i fontäner över hela landet.
Duell 2: Betydligt mindre rafflande. Axel Schylströms käckt energiska 90-talspop ska väl ändå inte ha någon chans mot Lisa Ajax och hennes uppdaterade svordomsvisa?
Duell 3: Boris René igen. Mot Dismissed, rockbandet, som verkligen gör något helt annat – utan att bryta mot grundläggande regler: det ska spraka, det ska spritta i benen, det ska vara autostrada fram till refrängen och allt ska sluta som en strut i krysset. Eller åtminstone en frontalkrock med djävulens kärra i korsningen.
Jag hoppas på Dismissed, men misstänker att Boris René går vidare. Kan bli jämnt!
Duell 4: Och så har vi den där vattendelarduellen. Anton Hagman eller Loreen? För löpsedlarnas skull får vi väl hoppas på Anton Hagman. Allt annat hopp ställs till Loreen.
Gå till toppen