Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kriminellas nödutgång täpps till

Två gånger erkände 27-åringen vapenbrott - för då blir man släppt. I domstolen nekade han. Och slapp straff. ”Feldömt”, anser åklagaren och överklagar. Inrikesminister Anders Ygeman lovar ett snart slut på de erfarna kriminellas utväg.

Stockholm, den 11 januari 2017, 03-tiden på natten. En röd Audi drar fram på E4:an norrut i uppåt 200 kilometer i timmen. En rutinpatrullerande polisbil får syn på bilen och jagar efter ihop med flera patruller.
Just efter Rinkebytunneln flyger ett föremål ur Audin. Det landar tungt. Och gnistrar till vid anslaget i asfalten. Metall, konstaterar poliserna, men hinner inte stanna och leta.
Det gnistrade till när pistolen slog i asfalten. Bilen den kastades från körde i 200 km/h.Bild: Polisen
Slutligen grips föraren, en 27-åring som ingår i de kriminella knarknätverken på Seved i Malmö. Han bär skyddsväst. En högst naturlig åtgärd i hans värld:
• En månad tidigare mördades en vän till honom från Seveds gängmiljö i Tensta.
• I november 2016 sköts 27-åringens äldre bror till döds på Köpmansgatan på Seved i Malmö.
27-åringens skyddsväst. Han kände sig hotad för hans bror och en nära vän hade nyss mördats.Bild: Polisen
Poliserna misstänker att 27-åringen nu kört beväpnad upp till Stockholm för att hämnas. Det slängda föremålet visar sig vara en grovkalibrig pistol med skarpa patroner. Utan fingeravtryck.
Vid häktningsförhandlingen säger 27-åringen att det är hans pistol. Därmed slipper de två passagerarna ansvar - en kriminell man från Stockholm och en kvinna från Malmö.
Den här pistolen hamnade i ett dike längs E4 vid Vaggeryd sommaren 2015. 27-åringen tog på sig ansvaret för att snabbt bli släppt och hinna till en förlovningsfest.Bild: Polisen
27-åringen erkänner också för att han räknar med att då bli släppt. Erkänt brott betyder i lagens ögon att den misstänkte inte längre kan påverka utredningen. Då får han inte häktas, eftersom minimistraffet enligt gällande vapenlag ligger lägre än två års fängelse.
Precis så gick det första gången mannen åkte dit i ett liknande sammanhang, sommaren 2015. Då åkte han på E4 genom Småland ihop med två tungt belastade gängkriminella från Malmö. I trakten av Vaggeryd stoppar polisen bilen, men före det flyger ett skarpt vapen ut genom en ruta.
27-åringen tar på sig ansvaret.
– De andra i bilen var brottsbelastade och jag visste att de skulle neka, förklarar han senare.
– Vi var på väg till en förlovningsfest och jag erkände för att vi skulle slippa sitta.
Då fick de tre köra vidare till festen.
I Stockholmsfallet i år gick det annorlunda. Mannen häktades i väntan på rättegång eftersom det fanns fler brottsmisstankar - flera grova trafikbrott och även lindrigare knarkbrott.
Men vid rättegången i februari tog 27-åringen tillbaka erkännandena. Och Solna tingsrätt friade honom. Slutresultatet blev en dom på två månaders fängelse.
Skälen, i koncentrat:
• Inga fingeravtryck eller andra tekniska spår på vapnen.
• Poliserna som vittnade kunde inte slå fast att 27-åringen hållit i vapnen.
• Bara det som sägs i domstolen ska bedömas av rätten och där nekade mannen.
– Det här är ett återkommande problem – att kriminella kan ta på sig ett vapen och bli släppta, samtidigt som de fritar andra från ansvar, säger åklagare Maria Hävermark till HD och Sydsvenskan.
Hon kallar domen för felaktig och ska överklaga.
Malmös polismästare Stefan Sintéus reagerar skarpt på den friande domen. Han har länge pekat på att vapenlagen är tandlös mot gängkriminella som vet exakt hur mycket de ska säga för att klara sig undan.
– Det händer ofta att vi stoppar en bil och hittar ett vapen men ingen vet vems det är, säger han.
– Jag menar att vi antingen behöver införa ett ansvar för föraren – inte taxichaufförer och liknande såklart – eller så ska samtliga i bilen dömas. Det ska överhuvudtaget kosta mer att ingå i en gängkonstellation.
Det kommer inte att hända i närtid, eftersom ett sådant ansvarsutkrävande skulle kräva en översyn av flera lagar. Men den lagskärpning Sintéus länge efterlyst – minimistraff på två år för att gå med laddat vapen på sig - är så sakteliga på väg, lovar inrikesminister Anders Ygeman(S).
– Vi har sett ett antal exempel på hur polisen har gripit personer med skarpladdade vapen, där de gripna har släppts utan häktning i väntan på rättegång. Jag tycker att det är orimligt, säger han till HD och Sydsvenskan.
– Därför skärper vi lagen. Den som ger sig ut på stan med ett skarpladdat vapen ska veta att han riskerar att inte komma hem de närmsta två åren.
Först till årsskiftet 2017/2018 kan lagen hinna ändras. I väntan på det ligger bollen hos Svea Hovrätt.
Gå till toppen