Skåne

Introverta får större hjärtinfarkter

Ny forskning tyder på att människor med en introvert personlighetstyp får betydligt större skador på hjärtat vid en infarkt än de som är öppna och utåtriktade.
– Det var nästan chockerande att se hur vissa personer helt enkelt inte kom iväg till sjukhus i tid, säger kardiologsjuksköterskan Mona Schlyter.

– Livsstil, ålder och ärftlighet är välkända faktorer för vilka som riskerar hjärtinfarkt. Nu har vi sett att personlighetstyp kan avgöra hur omfattande infarkten blir, berättade Mona Schlyter, kardiologsjuksköterska och doktor i medicinsk vetenskap, vid ett föredrag på Malmö stadsbibliotek.Bild: Lisbeth Mattsson
– Det ska till en bristande förmåga att hantera stress också. Människor med denna kombination har troligen svårare än andra att komma iväg till sjukhus i tid. Därför blir hjärtinfarkten större, vilket medför större skador och kanske livslångt handikapp, säger Mona Schlyter, kardiologsjuksköterska och doktor i medicinsk vetenskap på Malmö högskola.
– Är man dessutom deprimerad tillgodogör man sig inte eftervården på ett adekvat sätt heller, vilket naturligtvis ökar risken för återfall. Därför måste vi nu hitta verktyg för en individanpassad eftervård.
Idag får de flesta två återbesök hos specialist på sjukhuset efter en färdigbehandlad hjärtinfarkt. Sedan anses det räcka med kontakter hos vårdcentral om/när man behöver. Men detta är långt ifrån tillräckligt för alla.
– Vi ska ge rätt vård till rätt patient. Och vården måste bli individinriktad. Vi har goda resultat generellt när det gäller våra infarktpatienter, men vi får inte tappa bort en del individer för att de är inåtvända, plågade av negativ stress eller deprimerade, Vi behöver helt enkelt ge dem mera tid säger Mona Schlyter.
Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i många länder, däribland Sverige. Här dör 7 000 personer varje år i till exempel hjärt- eller hjärninfarkt. Välkända påverkbara riskfaktorer är rökning, högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes, övervikt/bukfetma och fysisk inaktivitet.
Riskfaktorer som inte är påverkbara är kön, ålder och ärftlighet. Män drabbas fortfarande i högre grad än kvinnor. Däremot har åldersavståndet mellan män och kvinnor när det gäller debuterande hjärtinfarkt krympt över tid till cirka fem år. Tidigare har avståndet varit tio år.
Mona Schlyters forskargrupp har följt 400 infarktpatienter under två år:
– Det var nästan chockerande att se hur vissa personer helt enkelt inte kom iväg till sjukhus i tid. En del väntade i upp till två dygn innan de sökte vård. Någon hade gått i tre dygn med en stor hjärtinfarkt. Den här typen av patienter riskerar att få nedsatt hjärtfunktion för resten av livet om de överlever.
– Det är oerhört viktigt och ofta livsavgörande att man får behandling inom 90 minuter. Man ska vara på akutintaget inom denna tidsrymd. Det är larmnumret 112 som gäller och man ska åka akutambulans. Inget annat färdsätt är lämpligt, påpekar Mona Schlyter.
Ju snabbare man kommer iväg, desto lättare är det att öppna upp det tilltäppta området i hjärtats kranskärl med så kallad ballongvidgning. Ambulansen är viktig eftersom man med den kommer direkt till hjärtrummet på akutintaget utan att passera väntrummet.
– Då minimeras skadan och återhämtningen går bättre, säger Mona Schlyter.

Symptom vid hjärtinfarkt

En hjärtinfarkt kan ge olika individuella symptom, men de som är mest karaktäristiska är stark ihållande smärta i bröstkorgen som kan stråla ut i armarna, eller starkt tryck ”som om någon står på bröstkorgen”. Till detta kommer svettningar och illamående. Smärtan kan ibland kännas ända upp i halsen och käkarna samt i bakåt, i skulderbladen. Vid misstanke om infarkt bör man omedelbart ringa larmnumret 112 och inte prioritera andra telefonsamtal. Med akutambulans kommer man rätt direkt. Om behandling inleds inom 90 minuter kan skadan begränsas och återhämtningen blir mera framgångsrik.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen