Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lite prat om mens i skidvärlden

Under ett skid-VM analyseras åkarnas kroppar in i minsta detalj. Förutom på ett plan. "Trots att jag kört snart 20 säsonger sedan mensdebuten känns det som en rätt ordentlig tröskel innan jag med micken under munnen skulle skylla ett dåligt lopp på mens", skriver Maria Rydqvist i Expressen.

Maria Rydqvist. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
Hur kändes kroppen? Varför svarade den inte? Hur var upplägget inför loppet? Exakt hur bra var vallningen? Föret?
Läs också "Hade killar haft mens hade det nog klagats mer"
Alla frågorna är vanliga för skidåkare under ett mästerskap. Men steget till att uttrycka något så explicit kvinnligt som mens, i en manligt dominerad skidvärld är långt, skriver Rydqvist.
"Trots att en tredjedel av det kvinnliga startfältet berörs under pågående mästerskap. Och för vissa rentav påverkar dem mer än bakhala skidor och taktiska missar, är det inte fullt normaliserat att prata PMS och kvinnokroppsrealiteter just här, just så."
Läs också De är medvetna om ökad skaderisk på grund av mens
Rydqvist berättar att hon fick ett leende på läpparna när VM-debutanten Anna Dyvik postade ett inlägg på Instagram med texten "Dans mot PMS är bästa medicinen" någon dag innan sprintloppet i Lahtis.
– Det är jätteviktigt att kunna prata om det. Alla har ju det, eller de flesta, och det är jobbigt när man är bland folk om man har problem med mensen och inte kan säga det. Det är inget som ska vara konstigt, sade Dyvik till Aftonbladet efter loppet.
Läs också Smärta och blödningar kan försvåra hoppning
Visst finns det idrottare som äter p-piller för att kunna styra mensen och få mindre besvär med PMS. Men många väljer att inte göra det.
Men vad vet vi egentligen om hur formen påverkas under menstruationen? frågar sig Rydqvist i Expressen.
Läs också Menscykel kan påverka idrottsprestation
"Hur många av medaljörerna hade mens under VM och hur många skjuter i stället upp den under mästerskap? Hur många av de startande har inte ens någon mens under hela tävlingssäsongen? Trots att jag tävlat 12-13 år i landslaget känns det som att jag fortfarande inte riktigt vet. Som att ingen annan heller riktigt vet. Som att det är något vi får sköta någon annanstans. Prata om i andra sammanhang."
Gå till toppen