Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Startkaos stjäl fokus i inomhus-EM

Tjuvstart igen – eller? Kaoset kring starterna har hamnat i fokus i inomhus-EM i Belgrad. – Det är inte acceptabelt, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk friidrott.

Sveriges Elin Westerlund diskas för tjuvstart på 60 meter häck i inomhus-EM.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Sanna Kallur är en av flera som har drabbats av det minst sagt opålitliga startsystemet i Kombank Arena. Det krävdes tre starter innan finalfältet släpptes iväg på 60 meter häck på fredagskvällen.
– Det är ju bedrövligt, såklart, sade Kallur efter karriärens sista lopp.
Problemet har varit att systemet tycks visa reaktionstider som är ett par hundradelar för låga. Gränsen för tjuvstart är 0,10 sekunder – och nu har löpare hamnat under gränsen trots att de inte har tjuvstartat. I finalen på 60 meter häck fick till exempel "tjuvstartande" Isabelle Pedersen först rött kort, men det återkallades sedan och norskan fick starta trots allt.
Från svenskt håll befarade man problem redan inför EM.
– Vi var ju inte helt överraskade. Systemet användes bland annat på Finnkampen förra året och i Nordenkampen i Tammerfors för två veckor sedan. Då var det också problem, säger Stefan Olsson.
Lagom till lördagens tävlingar verkade startsystemet ha finkalibrerats en aning, men det betyder inte att frågan är utagerad.
– Vi har redan markerat bakom kulisserna här och kommer att följa upp det på något sätt. Friidrotten har inte råd med den här typen av onödiga incidenter, säger Olsson.
Gå till toppen