Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MAI-löpare bronsskrällde på 60 meter

En galen svensk EM-kväll fick ett sanslöst slut. MAI-sprintern Austin Hamilton skrällde och fixade en blågul bronsmedalj på 60 meter. – Jag är imponerad av mig själv, säger 19-åringen från Höllviken.

Sveriges Austin Hamilton i Belgrad.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Austin Hamilton sprang 60 meter på nya personliga rekordet 6,63 sekunder och knep ett skrällbrons i inomhus-EM.
Benen orkade mer än så.
Efteråt står skåningen och liksom småstudsar av glädje när han ger bronsintervjuerna.
– Det är så himla häftigt nu. Jag kan inte förklara känslan, säger Hamilton.
Han satte personligt rekord redan i försöken (6,65) och följde upp med ett nytt bra lopp i semifinalen (6,67). Men att det skulle räcka till medalj i finalen hade varken Austin Hamilton eller någon annan räknat med.
– Inte alls. Det enda jag tänkte på var att min tränare hade sagt att vi skulle göra samma som i semifinalen och trycka lite till. Det gick så snabbt, jag är väldigt glad, säger Hamilton som kom till Sverige från Jamaica i tolvårsåldern när hans familj bosatte sig i Höllviken. Kort därefter började han tävla i fridrott för Finish.
Det var en både händelserik och framgångsrik svensk friidrottskväll i Belgrad. Innan Hamilton sprang sitt skrällopp hade Angelica Bengtsson (brons i stav), Kalle Berglund (silver på 1 500 meter) och Michel Tornéus (silver i längdhopp) redan ordnat tre EM-medaljer.
Som grädden på moset hade Hamilton sällskap av lagkamraterna Odain Rose och Sulayman Bah i 60-metersfinalen. Det var första gången någonsin som tre svenskar samtidigt sprang en mästerskapsfinal i sprint.
Rose var dessutom snubblande nära att snuva Hamilton på bronset. Bara tusendelar skiljde svenskarna åt.
– Jag trodde att jag var fyra när jag gick i mål, men så kollade jag bort och såg bara (Richard) Kilty och slovaken (Ján Volko) före mig. Så jag tänkte att det kanske kan gå.
Sedan följde en nervös väntan för Hamilton innan hans namn kom upp som trea på resultattavlan.
– Jag tänkte bara "visa mig namnen, visa mig namnen", säger han.
– När det var klart började jag skrika och hoppa runt och det första jag gjorde var att kolla upp mot min mamma. Jag tror att hon var glad också.
Bronsfirandet då?
Förutom att kanske ge snöpliga fyran Odain Rose en tröstande klapp på axeln så var Hamiltons planer ganska anspråkslösa i sin enkelhet.
– Jag ska äta väldigt mycket kakor och dricka väldigt mycket läsk.
Gå till toppen