Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Thomas Frostberg: Thomas Frostberg: Veckans massiva spelaffär sätter press

Att skånska Massive Entertainment får göra spel av filmsuccén Avatar är en mycket större nyhet än många nog förstår. Förutom de möjligheter som miljardaffären ger bolaget uppstår också andra effekter när Skåne tar plats i världstoppen för teknikutveckling i spelbranschen.

Massive Entertainments senaste stora projekt, The Division, sålde för cirka tre miljarder kronor under de fem första dygnen när spelet släppts. Det är siffror som är svåra att ta in för de flesta av oss.
Veckans affär med några av Hollywoods mest framgångsrika filmskapare lär inte bli mindre, särskilt inte som Massives vd David Polfeldt beskriver det som ett minst tioårigt samarbete som sker parallellt med att de fyra nya Avatar-filmer spelas in.
Förutom den uppenbara framgången för Massive som bolag har den här affären också avgörande betydelse för regionen på flera andra sätt.
Läs mer: Miljardsatsning för Massive – världens största filmsuccé ska bli spel i Malmö
För det första har Massive nu definitivt lämnat platsen som uppstickare i spelvärlden bakom sig. Listan på skånska bolag som säljer för tre miljarder kronor på en vecka är också ganska kort. De som hävdar att Skåne inte begåvats med några nya storföretag sedan förra millenniet, när Axis och Qlik grundades, kan nu alltså lägga ett nytt namn på minnet.
Den andra viktiga faktorn är att ett bolag av Massives storlek, som nu alltså ska växa från 400 till 600 personer, förstås betyder oerhört mycket för arbetsmarknaden i Skåne och Öresundsregionen. Både direkt genom de nya jobb som uppstår, men också indirekt och då långt utanför Malmös kommungräns. Försiktiga beräkningar brukar säga att ett nytt jobb på ett bolag av Massives typ generar 3-4 jobb i tjänstesektorn. I många fall handlar det dessutom om efterlängtade instegsjobb på arbetsmarknaden.
Med Massives storlek följer också möjligheter att plocka in talang baserat på kriterier än cv och formella meriter för att sedan utveckla och vårda dem i sin egen regi. Det passar bra in i bilden av en kreativ kunskapsregion, men gör framför allt att Massive kan ta en ledarposition som ett litet innovationsbolag inte klarar på egen hand. Uppstartsbolagen är en allt viktigare del av skånskt näringsliv, men det krävs även draglok som de kan samverka med och som även kan locka hit andra tunga aktörer.
Men inte ens Massive klarar detta på egen hand. Det kommer att ställas krav på många aktörer i regionen om bolaget ska kunna växa så snabbt som det planerar. All talang kommer inte hittas lokalt, ens enligt receptet som beskrevs ovan, utan det blir nödvändigt att rekrytera från andra delar av världen.
Jag tror tyvärr inte att Malmö, Skåne och Sverige idag är redo att möta den utmaningen.
Medan David Polfeldt jobbar på en modell för att kunna växa så snabbt som det nya uppdraget kräver efterlyser han också hjälp från offentliga aktörer med sådant som dagisplatser, boende och jobb för medföljande. Annars riskerar viktiga rekryteringar att gå Skåne förbi. I värsta fall tvingas Massive sätta upp kontor på någon annan plats i världen.
Det är därför häpnadsväckande när Malmö stads näringslivsdirektör i ett pladdrigt nonsens-svar på denna önskan säger: ”Vi är väl medvetna om trycket in till stan. Dessa frågor jobbar vi kontinuerligt med och behovet är konstant. Vi har ett växande antal människor som jobbar i Malmö och många företag nyanställer.”
Enligt Skånes tyngsta företrädare för näringslivssamverkan går det inte att bygga mer än vad som redan görs. Tänk om David Polfeldt skulle säga samma sak? ”Vi kan inte växa mer i Malmö nu.”
Mega-affären med Hollywood skapar alltså inte bara möjligheter för regionen, utan sätter även massiv (!) press på det offentliga att svara tillbaka med samma kärlek och omtanke som Massive Entertainment har visat regionen genom att fortsätta växa här.
Läs mer: Efter miljardsatsningen: Massive vill underlätta för nyanställda i Malmö

Detta har hänt

Om du har missat veckans avslöjande om affären mellan Massive Entertainment och Hollywood hittar du artiklarna här på 8till5, men i korthet är detta vad som har hänt:
Världens mest inkomstbringande film genom tiderna ska bli spel i Malmö. Skaparna bakom kassasuccéerna "Avatar" och "Titanic" anlitar skånska Massive Entertainment för att utveckla ett spel baserat på fyra nya Avatar-filmer som planeras de kommande åren.
Affären med Hollywood är anledningen till att Massive förra året köpte hela kvarteret Eden nära Möllevångstorget i Malmö för att kunna växa från 400 till 600 anställda de kommande åren.
Samarbetet med Hollywood beräknas pågå i minst tio år, enligt Massives vd David Polfeldt som säger om affären: ”Säkrare än så här kan man inte bli i spelbranschen. Det här är ett av de bästa projekt jag sett.”
Gå till toppen