Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patrik Svensson: Vem bestämmer katten Gustafs könsidentitet?

Det blev vecka nio och en våldsam strid bröt ut. Trupper formerade sig. Slag vanns och förlorades. Vad de stred om: katten Gustafs könsidentitet.

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Vilket kön har katten Gustaf? Har katten Gustaf ens något kön? Det är frågan som oroväckande många människor i världen har engagerat sig i den här veckan. Vilket leder oss till en ännu intressantare fråga: Vem bestämmer katten Gustafs könsidentitet? Låt oss försöka besvara den genom att gå igenom de olika svarsalternativen.
1. Är det katten Gustaf själv som bestämmer sin könsidentitet? Ja, naturligtvis, i en perfekt värld. Men inte här. Katten Gustaf är en katt, med litet eller obefintligt intresse för sin könsidentitet. Katten Gustaf är också en fiktiv figur, filosofiskt sett berövad egen vilja.
2. Är det katten Gustafs skapare Jim Davis som bestämmer? Det skulle man ju gärna vilja tro. Som Gustafs levnadstecknare allt sedan den första seriestrippen 1978 är det Davis och ingen annan som kan sägas äga mandatet att säga vad Gustaf är eller inte är. Och detta vet vi tack vare Davis med bestämdhet: Katten Gustaf är en katt, hen är huvudfigur i världens mest spridda tecknade serie, hen är lat, hen är överviktig, hen gillar lasagne, hen gillar att plåga hunden Ådi. Inget av detta säger något om Gustafs kön. Men i en intervju 2014, som är själva orsaken till veckans stora strid, gav Jim Davis ett ganska bestämt besked. Gustaf är, slog han fast, "varken man eller kvinna". En könsöverskridare med andra ord.
3. Bestämmer Wikipedia katten Gustafs könsidentitet? Ja, det är det som den stora konflikten har handlat om. Det började förra helgen med att en användare, med hänvisning till intervjun 2014, ändrade Wikipediasidan om Gustaf så att det under "Gender" stod "None" istället för "Male". Samtidigt försvann Gustaf från kategorin "Male characters in comics".
En hätsk debatt tog vid, på Wikipedias interna forum och på Twitter. Snipiga "Kulturmarxister" försöker kastrera vår alfahane, han har ju för tusan flickvän, menade vissa. Sedan när har det något med könsidentitet att göra? undrade andra. Och dessutom är det alltså en katt! Kön är fullständigt irrelevant.
Under några dagar ändrades Gustafs kön fram och tillbaka tjugo gånger. Tills Wikipedia till slut låste sidan. Nu står det åter att Gustaf är "male".
4. Är det den amerikanska kongressen som bestämmer Gustafs könsidentitet? Ja, det skulle man också kunna tro. Kongressen har förr visat stort intresse för att lägga sig i just sådana saker. För många av ledamöterna är det av stor vikt vilken offentlig toalett en sådan som katten Gustaf besöker. Och mycket riktigt, en av dem som varit inne och ändrat Gustafs kön på Wikipedia hade en ip-adress inifrån den amerikanska kongressen. Men hör och häpna! Personen ändrade från "male" till "none".
5. Är det Gustafs ägare Jon som bestämmer? Det var i alla fall argumentet för många. Bevis lades fram om hur Jon säger "duktig pojke" till sin katt, samt använder manligt pronomen. Å andra sidan vet alla som någon gång försökt hur svårt det är att avgöra vad en katt egentligen är, eller vad den vill vara.
6. Är det veterinären? Det var ett annat bevis som lades fram. I en seriestripp från 1979 undersöker en veterinär Gustaf och slår fast: "Han är för fet."
7. Är det inte ändå skaparen Jim Davis som bestämmer? Jo, kanske, och i en intervju med Washington Post efter veckans kontrovers försökte också Davis slutgiltigt avgöra saken: "Gustaf är male", sa han nu. Fast sedan lade han till det fortfarande helt irrelevanta argumentet: "Han har ju flickvän."
8. Eller är det kanske du? Alla som läser serien? Kunde man tänka sig att Gustaf får vara vad var och en vill. Vad var och en känner för att identifiera sig med. Vad man upplever att Gustaf representerar. Nej, herregud. Det är 2017! Hur skulle det se ut?
Gå till toppen