Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Högerextremisterna som gjorde Peter Springare till sin hjälte

En brokig skara högerextremister i "Folkets demonstration" har gjort Örebropolisen Peter Springare till sin hjälte. Vid lördagens manifestation i Trelleborg vecklade ett gäng nazister ur Nordiska motståndsrörelsen ut banderoller och fanor från ett hustak.

Nazister ur Nordiska motståndsrörelsen.Bild: Peter Frennesson
Klockan är 13.30 på lördagen och på Rådhustorget i Trelleborg har några hundra människor samlats.
Vid podiet står en man i svart cowboyhatt. Han har en blågul svensk flagga instucken i jackan. Och han raljerar om muslimer som håller på att förstöra Sverige.
– President Trump har helt rätt när han påpekar att det går åt helvete för Sverige på grund av en sinnessjuk invandringspolitik, skriker han på svensk-danska.
Hans Erling Jensen var tills för ett par år sen SD-politiker i Sjöbo innan han uteslöts ur partiet på grund av sitt muslimhat. På Facebook skrev han bland att ”muslimer bör skickas hem till Muslimistan eller slås ihjäl”.
Nu möts han av jubel och applåder.
På taket av Valengallerian mitt emot torget har ett tiotal män ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen rullat ut en banderoll: "Nationalsocialistisk zon", står det. Två grönvita fanor med nazisternas emblem – en svart pil som för tankarna till hakkorset – fladdrar i snålblåsten.
Talaren på podiet låter sig inte avbrytas. Åhörarna tittar lite förvirrat. Någon filmar med mobilen. En kvinna pekar argt mot nazisterna på taket och skriker.
– Sluta filma dom! Vi är inte rasister!
Vad är det egentligen som händer?
Peter Springare - hjälte för högerextremister.Bild: Peter Frennesson
En början på historien är Facebookinlägget som Peter Springare, utredare vid polisen i Örebro, gjorde för några veckor sen.
En kväll på jobbet satte sig Springare vid datorn och började skriva: "Jag är så jävla trött."
Han fortsatte med ett långt inlägg som gick ut på att nästan alla grova brottslingar han tvingas ta itu med har arabiska namn – och att den polis som vågar tala högt om det riskerar jobb och karriär.
Inlägget väckte stor uppståndelse.
Peter Springare polisanmäldes för hets mot folkgrupp, men utredningen lades ner. En ny förundersökning om dataintrång har inletts.
Men framförallt fick Springare en enorm uppbackning i sociala medier. Just nu har Facebookgruppen "Stå upp för Peter Springare" 192 248 medlemmar.
Johan Widén grundade Folkets Demonstration.Bild: Peter Frennesson
Den kraften var "Folkets Demonstration" raska att haka på. Blixtsnabbt utlystes en stöddemonstration i Trelleborg för Peter Springare och landets poliser.
Folkets Demonstration är en löst sammansatt grupp människor långt ut på den högerpopulistiska kanten, grundad av SD-politikern Johan Widén från Enköping.
Gruppen har tidigare anordnat manifestationer, bland annat i Stockholm. Då har, enligt antirasistiska Expo, arrangemangen dragit till sig kända namn från den rasbiologiska rörelsen och nazister ur Nordiska motståndsrörelsen.
Budskapet är alltid detsamma: Den muslimska massinvandringen för med sig våldtäkter och mord, Sverige håller på att gå under – och "PK-medierna" ljuger och förvränger sanningen.
När jag och fotograf Peter Frennesson kommer till Rådhustorget i Trellborg en halvtimme innan manifestationen ska börja är det gott om poliser på plats. Snart hugger en man vid namn Stefan Fahlander tag i mig. Han har en bunt flygblad i näven. Fahlander berättar att han var moderat i fyrtio år år innan han "fick upp ögonen för sanningen".
– Systemmedia ger en falsk bild av verkligheten.
På plakaten som folk runt omkring oss håller i händerna står det saker som "Det räcker nu!" och "Skäms ni inte!"
Vem ska skämmas? Vad vill de egentligen, de som samlats?
Thomaz Wiberg utgår från att media vill utmåla honom som rasist.Bild: Peter Frennesson
Jag försöker fråga en man som heter Thomaz Wiberg, som bär en gul väst och går runt och säljer badges med Peter Springares foto på.
"Du vill få mig att säga saker så du kan utmåla mig som rasist", svarar han aggressivt.
"Nej, jag vill bara veta vad du tycker", försöker jag.
"Du är journalist!"
Förste talare på podiet är Johan Widén.
– Med ett enda Facebookinlägg skakade Peter Springare om Sverige i grundvalarna. Varför? Jo, han sa sanningen!
Prästen Axel W Karlsson från Göteborg, som också uteslutits ur SD, har fått förhinder och strukits från talarlistan, får vi veta. Efter Hans Erling Jensens utläggning om muslimer är det dags för Nina Drakfors att sätta på sig mikrofonen.
Hon är en 45-årig före detta socialdemokrat från Skara som gick över till Sverigedemokraterna. Nyligen blev hon känd som ansiktet utåt för trollsajten "Granskning Sverige" som lagt ut hundratals smyginspelade och förvrängda ljudklipp på politiker och journalister på Youtube.
Nina Drakfors har blivit ett känt namn i högerpopulistiska kretsar efter Eskilstuna-Kurirens avslöjande om trollsajten ”Granskning Sverige”.Bild: Peter Frennesson
Nu håller Nina Drakfors ett brandtal om hur kvinnor och barn våldtas – och hur Sveriges politiska och mediala elit förråder landet.
– Vi måste skydda våra kvinnor och barn!
– Det skrämmer mig inte att bli uthängd i media som rasist. Det skrämmer mig att Sverige ligger i toppen vad det gäller anmälda våldtäkter!
– Låt oss agera nu och skapa det Sverige vi vill ha!
Efter talet går jag fram för att fråga henne om det hon sagt. Agera? Vilket Sverige vill egentligen Folkets Demonstration ha?
Men när Nina Drakfors får höra att jag är journalist och att det var jag som gjorde en stor intervju med Jimmie Åkesson på Törringelund häromdagen säger hon att hon inte har tid att prata och går iväg.
Birgitta Persson, Inger Blomdahl och Marie-Christin Lenz.Bild: Peter Frennesson
Mitt i folkmängden står tre kvinnor och lyssnar. Två av dem är pensionärer, den tredje sjukpensionär.
– Det får vara nog med våld! slår Birgitta Persson fast.
– Regeringen ljuger oss rakt i ansiktet. Lille Morgan [Morgan Johansson (S)] säger att invandrare inte begår några brott, påstår Inger Blomdahl.
– Våldtäktsmän går fria. Och Sverige har inte utvisat en enda illegal invandrare, hävdar Marie-Christin Lenz.
Fast det stämmer ju inte, invänder jag. Justitieministern har väl inte påstått att invandrare aldrig begår brott. Och polisen har verkställt åtskilliga tusen utvisningar det senaste året av personer som begått brott eller inte fått uppehållstillstånd.
Men Marie-Christin Lenz låter sig inte övertygas
– Nej, inte en enda utvisning har de verkställt.
Näst siste talare är Anna Svensson, en ung kvinna från Lund. Hon är den som river ner flest applåder från åskådarna.
– Alla partier är korrupta! Jag vill se att alla som sitter i regeringen och riksdagen avsätts nu!
Alla partier innefattar rimligen även SD. Om hela riksdagen ska avgå nu – hur ska då landet styras?
"Jo", förklarar Anna Svensson efter sitt tal. "Vi ska tillsätta en kriskommission".
– Den ska styra Sverige tills vi kan ha riktiga folkval.
Bland människorna på Rådhustorget finns uppenbarligen en djup misstro mot politiker och medier.
Arrangörerna bakom Folkets Demonstration är noga med att ta avstånd från nazisterna som står däruppe på Valengallerians tak med sina flaggor. Men bland åhörarna vid torget ser vi flera som bär nazisternas emblem. När en liten grupp motdemonstranter försöker höja rösten blir de filmade och fotograferade.
Motdemonstranter blir filmade vid manifestationen i Trelleborg.Bild: Peter Frennesson
Nordiska motståndsrörelsen har ett starkt fäste på Söderslätt. Klisterlappar med mordhot mot politiker har spritts. I fjor utsattes det socialdemokratiska kommunalrådet Pierre Esbjörnsson i Skurup för ett brandattentat där gärningsmännen sprejat NMR:s logga på en husvägg.
Samtidigt är det tydligt att det finns ett slags rörelse i landet som tycker att SD har blivit för urvattnat – och att Jimmie Åkesson själv nu är en del av det där etablissemanget han brukar tala om.
Vad tänker huvudpersonen för lördagens manifestation själv – Peter Springare?
För någon vecka sen var han gäst hos Leif GW Persson i "Veckans brott". Där var de båda rörande överens om det som var kärnan i Springares ursprungliga Facebookinlägg: att invandrare är överrepresenterade vid grova brott och att det är ett problem.
Sen dess har Peter Springare inte velat tala med medier.
Men för några dagar sen skrev han ett nytt långt inlägg på Facebook där han tog avstånd från extremister som försöker kidnappa honom.
"Min bestämda uppfattning är alltså att alla som har på sin agenda att sprida hat och inlägg med rasistisk och nazistisk prägel omedelbart lämnar stödgruppen i mitt namn", skrev Springare.
Vid gågatan som leder bortfrån Rådhustorget i Trelleborg står en grupp ridande poliser. Jag frågar en av dem vad han tyckte om manifestationen. Den var ju inte bara till stöd för Peter Springare, utan till alla landets poliser.
Polisen suckar djupt där han sitter på hästryggen.
– Ärligt talat är jag jävligt trött på folk som har enkla lösningar på svåra frågor.
Fotnot: Vi har korrigerat i ett av Nina Drakfors citat. Det handlar om citatet: Det skrämmer mig att Sverige ligger i toppen vad det gäller anmälda våldtäkter. I ett tidigare citat stod det att läsa: Det som skrämmer mig är att vi har flest våldtäkter i världen!
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen