Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets heta kökstrender tar steget bort från helvitt

De mörka färgerna intar nu köken på bred front. Matchade av lyxiga detaljer, möbler som ger rumskänsla och nya tekniska lösningar står de för en av årets hetaste kökstrender.

Årets kök är grått, och innefattar gärna delar med rumskänsla - som en rejäl köksö.Bild: Ballingslöv
Trender sprids som ringar på vattnet: de tidiga anhängarna blir stilbildare och efterhand som trenden når fler uppstår en snöbollseffekt. Sedan klingar trenden av och något annat tar över. När det gäller kök har trenderna en relativt lång livscykel.
En köksrenovering är kostsam och vi vill gärna att resultatet ska hålla länge. Därför finns ett antal etablerade stilar vi sällan ruckar på. De stilar som är mest populära just nu, och som spås vara det även under överskådlig tid är exempelvis den franska bistrostilen och industristilen med storkökskänsla. Det avskalade moderna köket är evigt på våra breddgrader och förändras främst med hjälp av nya färgskalor, materialval och tekniska lösningar. Andra stilar vi inte verkar tröttna på är det traditionella lantköket och retroköket som andas 1950-tal.

2017 uppdaterar vi gärna våra kök med:

1. Gråtoner

Årets köksfärg är grå. Den som tar första steget från ett helvitt kök väljer en ljust grå, den som tar till sig den dovare trenden väljer mörkare grått.
Uppdaterad bistrokänsla med mörka träluckor med läderbeslag.Bild: Marbodal

2. Mörkt trä

Naturmaterial och hållbarhet gäller även i köket. Träluckorna målar vi gärna, eller betsar, i brunt, grått, mörkblått eller svart.

3. Detaljer

Personligheten är viktig, och vi väljer gärna udda ben, beslag och fronter till våra bänk- och väggskåp. På så vis får köksinredningen en möbelkänsla, som smälter ihop med resten av hemmet - särskilt i de öppna planlösningarna.
Detaljer som ger köksinredningen möbelkänsla bidrar till den personliga känslan. Superfront gör ben, beslag och luckor till Ikeas inredning.Bild: Marbodal Superfront

4. Mässing och läder

När det gäller detaljerna har mässingen nått köket, det gäller både beslag och blandare. Ett hett alternativ är läderstroppar - den händige tillverkar dem själv.
Bild: HTH

5. Väggskåp

Möjligen är de en motreaktion på de senaste årens väggskåpslösa kök - de generösa överskåpen med förvaring ända upp i taket.
En blandning av vitrinskåp och öppna hyllor - i det personliga köket finns inga regler.Bild: Ballingslöv

6. Asymmetri

Blanda material, förvaringslösningar och färger. Nu vill vi göra individuella val och skapa personliga kök.
Följ Himma på Instagram!
Gå till toppen