Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Forskarbyn Science Village satsar på konserthus och rymdcenter

Ett konserthus och en svensk filial till Nasas rymdcenter i USA. Det är några av förhoppningarna som knyts till Science Village. Forskarbyn ska rymma mycket mer än forskningsinstitut och företag.

Visionsbild Science Village. Illustration: White.
– Att man mitt i en högteknologisk satsning som Science Village vill ha in en kulturscen är så oerhört rätt. Det berikar verksamheterna i området samtidigt som en konsertscen även blir en tillgång för alla Lundabor, säger Martin Martinsson, vd för Musik i Syd.
Läs mer: En världsunik stadsdel växer fram – här ska 40 000 människor bo och arbeta
Idén till ett konserthus kom upp i samband med att Science Village och Skanska funderade på hur ett auditorium för personal och forskare på ESS skulle kunna utformas. Det rör sig om en jättelokal för minst 600 personer. Varför inte vidareutveckla idén, få in fler aktörer och låta göra lokalen till ett stort konserthus?
Här kommer Science Village att ligga. Klicka på grafiken för att förstora den.Bild: Krister Cronqvist
– När jag hörde talas om idén ville jag självklart vara med i diskussionerna. Det är så spännande. Lund saknar en konserthall som kan ta emot en större publik och en stor orkester. Det är framför allt tydligt under körfestivalen då man hyr in sig i olika kyrkor som inte är ändamålsenliga, säger Martin Martinsson.
Läs mer: Science Village kan försenas i många år
Han har nu uppdraget att driva frågan vidare.
– Konkret innebär det att jag kontaktar potentiella intressenter som kan tänkas vilja vara med: Kulturskolan, hela musiklivet i Lund, olika produktionsbolag, Musikhögskolan i Malmö och så vidare. Men något beslut är inte fattat. Det vill jag poängtera.
– Det krävs en beställare av konsertscenen. Vem det blir får vi se. Det kan bli vi, Musik i syd, men man kan också tänka sig ett nybildat bolag som består av olika intressenter.
Science Villages vd Ulrika Lindmark tror också benhårt på idén. Konserthuset ska rymma upp till 800 personer och en stor, fulltalig symfoniorkester. Hon utesluter inte att de företag och institutioner som ska vara verksamma i Science Village tillsammans kan stå för finansieringen.
– I första hand har ESS behov av en stor lokal där de kan ha föredrag, men det har även de andra företagen och institutionerna. Och de har alla en mindre pott pengar avsatta till det. Slås de pengarna samman finns finansieringen.
Ulrika Lindmark, vd för Science Village.Bild: Håkan Röjder
Science Village är bara en liten del (18 hektar) av nya stadsdelen Brunnshög, men här planeras ändå för arbetsplatser till 5 000-10 000 personer. Poängen är närheten till Max IV och ESS. Man tänker sig att företag som levererar material till anläggningarna ska etablera sig här, liksom mindre hightech-företag och forskningsinrikriktade filialer till stora multinationella bolag.
– De som väljer att placera sig i Science Village gör det för att dra nytta av varandra och all kompetens här, säger Ulrika Lindmark.
Lunds näringslivschef Per Persson sitter med i kommunens tjänstemannagrupp för Brunnshög, där Science Village ingår. Han säger att det i första hand inte handlar om att locka med lediga lokaler eller kvadratmeter när man ska attrahera nya företag att etablera sig.
– Det handlar om kontexten, om miljön, säger han och nämner en rad exempel på företag som har flyttat in på Ideon och Medicon Village för att få vara i miljön där.
Per Persson brinner just nu för rymdkonferensen i Lund senare i mars. Kanske kan den få gynnsamma konsekvenser för Lund — och Science Village. Det är första gången Europeiska rymdorganisationen Esa väljer att förlägga en konferens i Sverige och de väljer Lund.
– Esa planerar att bygga en Moon Village på månen runt 2030. Det kräver teknisk och annan utveckling på jorden och en del av det arbetet skulle kunna placeras i Lund. Vi har starka kort i Lunds universitet, Max IV och ESS samt ett starkt näringsliv. Om forskningsinstitutet Nasa Ames i San Fransisco vill etablera en systeranläggning, kan det bli här.
En systeranläggning på Science Village, och rymdteknologiska företag i dess spår, är en högtflygande idé, men många andra verksamheter är på väg in. Ett exempel är Akademiska hus som Science Village i dagarna har skrivit kontrakt med.
De ska utreda möjligheterna att bygga en fastighet, ett ”Sverigeuniversitet”, där högskolor och universitet utanför Lund kan hyra in sig i lab och forskningslokaler.
Ett annat exempel är Lunds universitet som överväger att flytta nano-laboratoriet till Science Village. Det planeras också för en pro-nano-anläggning, en pilotproduktionsfabrik där entreprenörer kan testa företagsidéer.
Ikonbyggnaden till Science Village kallad The Space. Ritad av Fojab AB.Bild: Science Village AB
Science Village ska också erbjuda service: caféer, restauranger, gym och även gästforskarbostäder, till en början 180 mindre korridorsrum i byggnaden The Space.
Strax intill äger Skanska byggrätten till kvarteren The Loop.
Och det är hit man har satt förhoppningarna om en konsertscen. The Loop ska även rymma en restaurang med ”brainfood”, smart mat som gör forskarna ännu smartare.
Fakta: Science Village Scandinavia AB äger marken mellan Max IV och ESS på Brunnshög i nordöstra Lund. Bolaget bildades 2009 som en följd av besluten om att bygga Max IV och ESS. Science Village Scandinavia AB ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet genom Stiftelsen Akademihemman.
Nästa avsnitt: Framtidsstrateg ger Lund tummen upp.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Lunds nya stadsdel Brunnshög
Gå till toppen