Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Så förnyar du klinkergolvet i köket

Trots liten budget kan man göra stora förändringar i köket med små medel. Har man möjlighet att lägga ner lite arbete finns flera möjligheter – allt går att förändra med ett lager färg eller två, till och med ett klinkergolv.

För att få ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att du är noga med förarbetet. Ytan som ska målas måste vara ren och torr.Bild: Anna Braun
Att måla om är ett klassiskt budgettips för den som vill förändra hemma. Men kanske visste du inte att det går att måla kakel och klinker. Idag finns det till och med speciella produkter avsedda för detta. Man ska dock komma ihåg att alla målade ytor kräver ett visst underhåll.
Läs mer: Årets heta kökstrender tar steget bort från helvitt

Du behöver:

Skumgummiroller, pensel, maskeringstejp, häftgrund, kakelfärg eller alternativ som exempelvis lackfärg eller Chalkpaint. Spackel för våtutrymme.

Gör så här:

1. Börja med att rengöra ytan som ska målas från smuts och fett. Detta är kanske det viktigaste momentet! Om förarbetet inte är ordentligt gjort kommer slutresultatet inte att hålla längre. Fogar kan rengöras med ättika utspädd med vatten.
2. Använd spackel och laga eventuella sprickor och mindre ojämnheter. Låt torka och slipa med slippapper innan du målar. Det är viktigt att ytan är helt torr och ren innan du börjar måla.
3. Tejpa områden du inte vill ska få färg på sig, och som ligger i direkt anslutning till den yta som ska målas. Till exempel socklar och lister.
4. Grundmåla genom att stryka på häftgrund med skumgummiroller. Använd pensel på de ytor du inte kommer åt med rollern. Var noga med att stryka ut färgen jämt.
5. När grundfärgen torkat kan du äntligen måla i den önskade kulören. Använd samma teknik som när du målar med häftgrunden. Oftast behövs mer än en strykning. Undvik att gå med skor på den målade ytan de första veckorna.
Läs alla artiklar om: Kök
Gå till toppen