Lund

Andreas Ekström: Soppnazist eller tacoterrorist?

Ryktet om den hiskelige krögaren är nog betydligt överdrivet.

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Som rykte betraktat är det oemotståndligt:
Lund har fått sin egen Soup Nazi.
Tyvärr är det inte riktigt sant. The Soup Nazi, Soppnazisten, var en rollfigur i komediserien ”Seinfeld” på nittiotalet. Nazist var han inte, men oerhört argsint. Den som inte beställde soppa på hans sätt fick en utskällning. Ibland också ett års utvisning från butiken.
Man har sagt mig att Peter Kubicek ska vara hans lundensiska motsvarighet. Det får nog sägas vara en rejäl överdrift.
Peter Kubicek driver Taquerian på Klostergatan – ett pytteställe där du för en billig peng får små tacos till lunch eller middag, och dit salsa av märket Valentina importeras i literflaskor direkt från Guadalajara.
För en tid sedan blev en kund missnöjd, främst eftersom hon är allergisk mot morötter. Hon dundrade på rätt friskt i en recension på Taquerians sida på Facebook.
Då gick topplocket på krögaren, som for ut i några hiskeliga (men också lite roliga) tirader mot sin gäst. Det var inte första gången han gjorde det. Temperamentsfulla krögare och krävande kunder kan ibland ha lite slitsamma relationer.
Man kan nog säga att Peter Kubicek gick lite för långt i sina svar, särskilt när han bytte krogens profilbild mot texten ”Je suis morotstjejen”, alltså en sorts ironisk omvänd markering av stöd för en drabbad.
Vuxna människor ska rimligen inte behöva prata sådär med varandra, särskilt inte i den offentlighet som en krogs Facebooksida faktiskt är.
Men det är ju sällan ens fel när två träter. Vuxna människor som vill vara rimliga ska kanske heller inte prata ihop sig om att tipsa Sydsvenskan om vilken bedrövlig krog och vilken bedrövlig typ vi har att göra med. Sådana tips har vi fått. Flera stycken, med snarlika formuleringar. Det liknar mer kampanj än nyhetstips, och vi som arbetar med journalistik brukar känna stanken av sådant på hundra meters håll.
Likadant kan det ibland se ut på nätets oredig erade konsumentsajter, som ofta kapas av krögare och krögares konkurrenter tills vanliga besökare varken vet ut eller in. Jag litar aldrig på Tripadvisor eller Yelp numera, jag har sett för mycket konstigheter där – jag söker upp en riktig tidnings riktiga recension om jag vill veta mer. Med sina fel och brister så kan man ju åtminstone vara säker på att tidningen inte jobbar för krogen i fråga, eller krogens konkurrent.
Jag käkade hur som helst på Taquerian i fredags. Stämningen var god och glad. Maten var inte den bästa jag har ätit, men verkligen helt okej. Jag kan särskilt rekommendera den friterade fisken. Glöm inte att dutta på lite extra salsa från Guadalajara, samt att bete er som folk i alla lägen.
Gå till toppen