Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varför använder så få Lundabor cykelhjälm?

Alla vet att de borde, men få väljer att pryda sitt huvud med en cykelhjälm. 2016 valde endast 16 procent av Lunds cyklister att använda hjälm i trafiken, enligt en undersökning av Lunds kommun. Vi frågade fyra Lundabor bland de återstående 84 procenten: varför har du inte hjälm på dig när du cyklar?
Lina Andersson, 19, föredrar hörlurar framför cykelhjälm.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lina Andersson, 19 år: "Jag älskar att lyssna på musik när jag cyklar. Det är lite svårt att kombinera med cykelhjälm. Jag kommer från Tomelilla och använder alltid hjälm när jag är hemma och cyklar efter landsvägar. Man tänker nog att det inte är lika farligt i Lunds innerstad, men så är det ju egentligen inte."
Anna Kustova, 30, får inte plats med cykelhjälmen i väskan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Anna Kustova, 30 år: "Jag studerar till sjuksköterska på Lunds universitet och har så mycket böcker i min väska, en hjälm får helt enkelt inte plats. Men när jag cyklar med barn har jag cykelhjälm, jag vill vara en bra förebild."
Martin Andrén, 60, tillhör en generation som inte använde cykelhjälm.Bild: Ingemar D Kristiansen
Martin Andrén, 60 år: "Jag tillhör den generation som inte använde cykelhjälm. Vi hade inte samma risktänk som man har idag. Om jag ramlade som liten så var det bara att hoppa upp på cykeln igen. Men det är klart att man borde använda cykelhjälm, alla borde ställa sig frågan om man är tillräckligt rädd om sig själv."
Bassam Moayed, 40, cyklar utan hjälm, men aldrig när det snö och halkigt.Bild: Ingemar D Kristiansen
Bassam Moayed, 40 år: "I Irak använder ingen cykelhjälm. Jag har aldrig gjort det och tänker inte börja med det. Jag klarar mig alltid, jag tränar varje dag och är stark. Men när det är snö ute cyklar jag aldrig, det är farligt, då tycker jag att alla som cyklar borde använda cykelhjälm."
Läs också Biltrafiken ökar och cyklingen minskar i Lund
Gå till toppen