Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Efter Massives miljardsatsning – Damberg (S) lovar smidigare arbetstillstånd för utländsk specialkompetens

Svårigheter kring rekrytering av kompetens utanför EU är ett akut hot mot Sveriges ekonomi. Det anser Sydsvenska Handelskammaren, apropå Malmöbolaget Massives önskemål i samband kommande nyanställningar. Nu lovar närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) förbättringar.

Efter Massives miljardkontrakt på utveckling av Avatar-spel, vill närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) korta handläggningstiden för ansökan om arbetstillstånd i Sverige.Bild: Hussein El-Alawi Weta Workshop
Krångligt regelverk kring arbetstillstånd sätter käppar i hjulet i samband med rekryteringar av personer från länder utanför EU. Det problemet delar den Malmöbaserade spelutvecklaren Massive Entertainment med flera andra bolag i Sverige.
Förra veckan rapporterade Ekot i Sveriges Radio att migrationsminister Morgan Johansson (S) är beredd att ändra reglerna om att förnya arbetstillstånd. Detta för att det ska bli lättare för företag att behålla utländska nyckelpersoner som är anställda i Sverige.
Bland annat ska smärre fel vid ansökningstillfället, som upptäcks av arbetsgivaren eller arbetstagaren, inte leda till avvisning från landet – vilket flera nyckelpersoner på musikjätten Spotify hotas av.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) vill dock gå ett steg längre för att få bukt med problemet:
– Även handläggningstiderna måste kortas. Vi har gett Migrationsverket i uppdrag att effektivisera handläggningarna, som förhoppningsvis redan under våren kommer att leda till betydande förändringar, säger Mikael Damberg till 8till5.
Mikael Damberg utesluter heller inte ytterligare insatser.
– I en utredning från december i fjol, som bland annat hade med ett förslag om självrättelse, har det kommit in en hel del andra remissynpunkter. Dessa idéer ska vi nu titta igenom och se om det finns några förslag som lämpar sig för förändringar framöver, säger Mikael Damberg.
Läs mer: Thomas Frostberg: Veckans massiva spelaffär sätter press
Per Tryding, vice vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren, pekar på att ärendet brådskar.
– Det är verkligen skarpt läge och viktigt att fixa detta nu. För om vi missar affärerna idag kanske vi inte är med i nästa upphandling. Detta vet bland annat Massive Entertainment. Det gäller för bolaget att leverera nu för att även få nästa kontrakt, säger PerTryding.
Per Tryding är vice vd förSydsvenska industri- och handelskammaren.Bild: Lars Lydig
Han menar att Sveriges nuvarande krångliga modell för arbetskraftsinvandring av specialkompetens mer eller mindre är detsamma som att säga nej till tillväxt.
– Om Sverige ska kunna ta marknadsandelar på nya innovativa marknader måste vi också kunna få tag på kompetens. Om kompetensen inte går att få tag på hemmaplan måste vi hämta personerna utomlands. Men om vi inte har modeller för detta sker tillväxten någon annanstans. På så vis dränerar vi Skåne och övriga Sverige på utvecklingsprojekt, säger Per Tryding.
Enligt Mikael Damberg ligger frågan om arbetstillstånd högt upp på hans agenda:
– Det är mycket prioriterat. Det handlar om företag som utökar sin verksamhet i Sverige. Som exempelvis Massive Entertainment som köper ett helt kvarter i Malmö och behöver anställa hundratals människor. Då måste hela processen fungera så smidigt som möjligt, säger han.
Läs mer: Hubben ska rädda kvar dyrbar kompetens i Skåne
Gå till toppen