Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Flera hundra studentlägenheter till försäljning

AF Bostäder säljer en tredjedel av studentbostäderna på Vildanden i Lund.

Vildanden i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Under våren förväntas en ny fastighetsägare ta över 313 lägenheter i ett av Lunds största studentbostadsområden, Vildanden. Bostäderna som AF Bostäder säljer är treor och fyror, så kallade familjelägenheter, i behov av renovering.
– Många är byggda på 60-talet. De är inte helt optimala. De är från en tid när de flesta studenter hade familj, säger AF Bostäders vd Henrik Krantz.
Ett annat skäl till försäljningen är att AF Bostäder behöver finansiera byggprojekten vid Tunaparken och på Kämnärsrätten. De runt 1 700 nya studentbostäderna där planeras stå färdiga tidigast hösten 2018.
Men redan nu säljs alltså hundratals lägenheter samtidigt som det råder stor brist på studentbostäder i Lund.
– De försvinner inte och de töms inte. De studenter som bor där har besittningsrätt till lägenheterna. Om hyrorna kommer att påverkas är omöjligt att säga, säger Henrik Krantz.
Lika oklart är det om lägenheterna förblir studentbostäder eller kommer att vara tillgängliga för icke-studerande Lundabor.
– Vi är extremt strikta när det kommer till studiekravet, man ska flytta ut när man slutat studera. En annan fastighetsägare kanske inte är lika strikt och låter personerna bo kvar.
AF Bostäder har just nu inte några planer på att sälja övriga familjelägenheter i sitt bestånd, men kommer heller inte att bygga nya.
– Vi har inte det behovet i dag. Vi bygger mest kompislägenheter för tre och ettor.
Gå till toppen