Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fotboll mot ungdomsarbetslöshet

Projektet Karriärdag med fotbollsturnering ska hjälpa arbetslösa ungdomar närma sig arbetslivet genom kombinationen jobbmässa och fotbollsturnering. Initiativtagare är Malmö FF, Arbetsförmedlingen och Malmö stad.

Deltagarna under gemensam uppvärmning inför matcherna.Bild: Patrik Renmark
På måndagen gick tredje omgången av satsningen mot ungdomsarbetslöshet, Karriärdag med fotbollsturnering, av stapeln. Bakom projektet ligger ett samarbete mellan Malmö FF, Arbetsförmedlingen och Malmö stad samt tolv arbetsgivare i staden.
Karin Heri, projektledare Malmö FF:s Karriärakademi. Karriärdagen ingår i verksamheten för MFF i Samhället.Bild: Patrik Renmark
Karriärdagen bestod av en jobbmässa – där ungdomarna introducerades till olika yrken och företag – och en efterföljande fotbollsturnering. Ambitionen är att ungdomarna ska få en bättre inblick i de yrken de är intresserade av, samt få chansen att umgås med företrädare från arbetslivet i en mer informell miljö.
– Det här handlar om att arbetslösa ska få möjlighet att träffa företag och knyta kontakter. Vi vill hjälpa ungdomar att börja bygga ett nätverk, och där vill vi utnyttja fotbollens positiva kraft, säger Karin Heri, projektledare på Malmö FF:s Karriärakademi.
Karin berättar att alla ungdomar tilldelades en kontaktpersonen i en bransch de var intresserade i. Lagen i fotbollsturneringen bestod också av en blandning av personer från ett företag och ungdomar som har intresse för att jobba i just den branschen.
– Så här kan ungdomarna umgås med företagen på ett helt annat sätt än vad de är vana vid. Något händer när du är med i ett lag – gränser suddas ut och alla är på samma nivå, säger Karin.
Florind Miftan som spelade i "Lag P-Malmö".Bild: Patrik Renmark
– Det känns bra. Det var lite jobbigt men väldigt kul, säger en andfådd Florind Miftan när han kliver av Kombihallens konstgräsplan.
Florind Miftan är en av de arbetssökande ungdomarna som på frivillig basis deltagit på karriärdagen. Han ser positivt på arrangemanget, men är också inställd på att det inte kommer leda till en anställning på en gång.
– Dagen har varit rolig och lärorik. Jag har träffat många olika företag och och fått nya kontakter. Jag vet att inte alla företag här anställer nytt folk just nu. Men det är ändå bra att visa intresse och byta kontaktuppgifter, sen får vi se vad som händer, säger han.
Den högljudda hejarklacken från Arbetsförmedlingen, Johanna Karlenius, Maja Bylund och Maria Hansson.Bild: Patrik Renmark
Karriärdagen handlar framförallt om att ge arbetslösa ungdomar värdefulla kontakter och information. Men för arbetsgivare är det också en möjlighet att träffa intresserade arbetssökande.
– Här blir det ju en helt annan sorts matchning än vad vi vanligtvis gör. Man får en mycket mer personlig kontakt, det är väldigt kul. Vi har hittat flera kandidater till lediga tjänster, säger Linnéa Sandberg Frid från Arbetsförmedlingen.
Initiativet är inspirerat av Franska Fotbollförbundet, som också hade representanter på plats.

Företagen som deltog i Karriärdag med fotbollsturnering

MKB, Polisen, Intersport Mobilia, Malmö FF Publikvärdar, Räddningstjänsten Euromaint, Länsförsäkringar, Securitas, P-Malmö, Malmö stad och Arbetsförmedlingen
Gå till toppen