Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

LO öppnar för tillfälligt lägre löner

LO öppnar för tillfälligt lägre löner för framförallt utrikes födda utan gymnasieutbildning. Regeringen hoppas att förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv nu ska återupptas.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.Bild: Fredrik Sandberg/TT
LO lanserar ett nytt förslag, utbildningsjobb, för att hjälpa dem utan gymnasieutbildning att få jobb. Tanken är att de ska få börja jobba och vid sidan om skaffa sig rätt utbildning under tiden.
– Man ska komma in på arbetsplatsen, börja jobba och sedan bygga upp sitt cv, säger LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson.
För att få arbetsgivarna att nappa vill LO att de ska få lägre lönekostnader.
– Det är rimligt, säger Thorwaldsson.
Det kan enligt honom, innebära tillfälligt lägre lön jämfört med kollektivavtal, men också lägre arbetsgivaravgifter genom statliga subventioner.
LO har hittills inte gå med på löner under kollektivavtalsnivå. De lägre lönerna inom dagens yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobben, bygger på kortare arbetstid, eftersom en del av arbetstiden utgörs av utbildning.
Hur lönekostnaderna ska sänkas måste bestämmas i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, uppger Thorwaldsson.
Han betonar att en eventuellt lägre lön bara får vara tillfällig tills den anställde har nått samma kompetens som sina medarbetare. Hur länge det kan dröja kan variera från bransch till bransch.
Till skillnad från YA-jobben ska arbetsgivarna slippa ordna med utbildning för de som får utbildningsjobb. LO uppger att en orsak till att det blivit så få YA-jobb beror på att arbetsgivarna har svårt att stå för utbildningsdelen.
LO anser att det måste vara individen som tar ansvar för sin egen utbildning. Det handlar om reguljär vuxenutbildning, som kan komma att behöva ske även på helger och kvällar.
– Det är inget konstigt om man läser svenska efter arbetstid för att kunna klara jobbet, säger Thorwaldsson.
För att utbildningsjobben ska bli verklighet vill LO att staten ser till att det finns ett bra studiestöd och goda utbildningsmöjligheter.
Svenskt Näringsliv (SN) anser att LO i praktiken föreslår utvidgade YA-jobb och uppger att det i många branscher redan pågår liknande diskussioner.
"Det har bitvis gått trögt så vi välkomnar att LO:s ledning ställer sig bakom dessa", skriver Carola Lemne, vd för SN i en kommentar.
Utbildningsjobben ska omfatta vuxna utan gymnasieutbildning. LO bedömer att omkring 50 000 personer skulle omfattas idag. En stor del av dem är nyanlända.
Däremot omfattas inte de utan fullgjord grundskoleutbildning. De måste först klara av grundskolan. LO anser inte, till skillnad från Svenskt Näringsliv, att enkla jobb till låg lön är en lösning för dem.
Näringsminister Mikael Damberg (S) hoppas att LO-utspelet åter ska få igång samtalen mellan arbetsmarknadens parter om att sänka trösklarna för jobb.
Han uppger att regeringen är beredd att bidra för att få till stånd en överenskommelse, Det kan, enligt honom, handla om både utbildningssatsningar och om åtgärder för att sänka arbetsgivarnas kostnader.
Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson välkomnar LO-utspelet och tycker att LO:s förslag liknar Moderaternas första jobbet-anställning.
– Nu är det upp till bevis för LO och Svenskt Näringsliv att se till att detta verkligen blir av, säger hon.

Fakta: Förslaget

Utbildningsjobb ska gälla personer mellan 25 och 45 år, som saknar gymnasieutbildning.
De som inte ens har fullgjord grundskoleutbildning, måste dock slutföra den först.
LO bedömer att omkring 50 000 personer i dag skulle vara aktuella för utbildningsjobb.
Den eventuellt lägre lönenivån ska gälla tills att arbetstagarna nått samma kompetens som de andra på arbetsplatsen.
Därefter ska vanliga kollektivavtalsnivåer gälla.
Arbetsgivarnas lönekostnader kan dock även sänkas genom statliga subventioner
Källa: LO
Gå till toppen