Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pojkar som våldtog flicka gick kvar på skolan

Två pojkar som våldtog en flicka fick gå kvar på skolan medan flickan undervisades på annan plats. Händelsen inträffade i maj och i december dömdes den av pojkarna som var över 15 år för våldtäkt mot barn.

Bild: Anders Wiklund/TT
Efter att denna artikel skrevs har skolan omprövat sitt beslut. Läs om det nya beslutet här.
Flickan har inte varit i skolan sedan hon utsattes för övergreppet men pojkarna går kvar och flera föräldrar till andra elever har reagerat. Nu säger rektorn att det kan bli aktuellt med en omprövning.
– Detta är något jag brottats med och tänker på dagligen och stundligen. Det är något som jag har en dialog om med förvaltningen, säger rektorn.
Flickan är fortfarande inskriven på skolan.
Varför undervisas hon på annat håll?
– Därför att hon inte orkar gå i skolan på vanligt sätt.
På grund av de två pojkarna?
– Ja, det kan man säga.
Men ändå är det de som är kvar?
– Så är det.
Hur tänkte ni?
– Det är ett delikat problem. Vi har pratat om det på förvaltningsnivå. Domen dröjde ju i sex månader.
Rektorn menar att skolan handlat rätt.
– Jag tänker att vi inte kunnat göra annorlunda. Men visst, det är svårt att säga vad som är rätt och vad som är fel i det här läget.
Många föräldrar har kontaktat skolan och skribenten Ann Heberlein har skrivit om händelserna i en artikel på ledarsidorna.se.
Rektorn ska överlägga med skolförvaltningen en gång till.
– Det är många föräldrar som har reagerat och jag kan förstå det. Samtidigt så finns det en helhet som vi måste ta hänsyn till. Alla tre är ju elever och alla tre är på sätt och vis offer i det här, säger rektorn.
Hur menar du att alla tre är offer?
– Alla tre är barn. Killen som nu blivit dömd har ju fått ett ganska kännbart straff och är på det sättet ett offer.
Den 16-årige pojken dömdes till ungdomstjänst samt ungdomsvård och ska betala skadestånd till flickan.
Skolan har inte gått ut med någon information till elevernas föräldrar om händelsen.
– När vi övervägde det så riskbedömde vi också och tänkte att det kanske ställer till med mer för de inblandade. Men också att vi väcker en oro.
Det finns ingen skyldighet för skolan att gå ut och informera om att det finns någon elev som är dömd för våldtäkt.
– Rektor måste utifrån den kunskap han har vidta de åtgärder han bedömer krävs för att tillförsäkra trygghet och studiero, säger Elizabeth Malmstedt, chef på Skolinspektionens enhet för anmälningsärenden i Lund.
I det avseendet spelar det ingen roll om någon elev är dömd för något eller inte.
– Om rektor bedömer att eleverna kan vara kvar, undervisning kan bedrivas och de andra eleverna kan tillförsäkras trygghet, så finns den möjligheten, säger Elizabeth Malmstedt.
Rektorn betonar att föräldrar och elever kan känna sig trygga.
– Vi har en beredskap om någon skulle känna oro, via vårt elevhälsoteam. Och vi har ett värdegrundsarbete som vi intensifierar och försöker att ta tag i ännu mer, säger rektorn.
När alla elever vet vad som hänt så blir det en del frågor.
– Pedagogerna har en strategi. De svarar att det hänt en sak som fått ett rättsligt efterspel, de skyldiga har blivit dömda i den mån de kan bli dömda och det kan vi inte göra någonting åt. Det var någonting som hände på fritiden som det har varit ett rättsligt efterspel till.
Men det föregicks väl av en omfattande mobbing på skoltid?
– Det beror på vad man menar med det. Flickan var utsatt och vi jobbade med det och fick rätt på det i princip strax innan det här hände. Det hade blivit bättre.
Sydsvenskan har förgäves sökt skoldirektör Mats Jönsson för en kommentar.
Gå till toppen