Burlöv

Vårdcentralen anlitade ingen tolk – fyraåring gick med bruten arm i fem dagar

En 4-åring från Arlöv gick med bruten arm i fem dagar på grund av "språkförbistring". Vårdcentralen i Arlöv har nu Lex Maria-anmält sig själv och ska se över sin användning av tolkar.

Händelsen i september förra året, då en fyraåring fick gå med bruten arm i fem dagar, har nu Lex Maria-anmälts.
Benny Ståhlberg, chefsläkare på Skånes universitetssjukhus, berättar att personalen på vårdcentralen i Arlöv bad fyraåringen och hans pappa att vänta på läkare. De ska då ha lämnat vårdcentralen. Efter fem dagar ringde pojkens mamma till mottagningen och berättade att sonen fortfarande hade ont. Vid röntgen upptäcktes att armen var bruten och pojken opererades. Läkeprocessen har dock inte gått som önskat och pojken har fortfarande problem med smärtor i armen.
Vårdskadorna i anmälan består i att pojken haft smärtor då han gått med frakturen i flera dagar, berättar Benny Ståhlberg. Han menar att källan till missförståndet ligger i språkförbistring.
– Pojken fick en tid. Man trodde att han förstod att han skulle vänta på doktorn men han gick hem. Så tog det några dagar innan mamman ringde. Det är där problematiken sitter, säger han.
Region Skåne har tidigare haft problem med tolkbrist, något Sydsvenskan tog upp i en artikelserie i höstas. Ivan Milicevic är enhetschef för verksamhetsnära inköp på Region Skåne. Enligt honom har det nya avtal som upphandlades förra sommaren förbättrat tolktjänsterna inom regionen.
– Innan har det varit svårt med tillgängligheten. Det har vi försökt jobba med, dels genom att höja taxan för tolkarna. Med bättre betalt blir tolkyrket mer attraktivt och intressant att satsa på, säger Ivan Milicevic.
Läs mer:Tusentals klagomål stoppade inte Region Skåne – skrev nytt tolkavtal värt hundratals miljoner kronor
Läs mer:Region Skåne nästan dubblar lönen för tolkar
I just fallet med 4-åringen var det inte brist på kompetens som skapade problem, utan snarare att man inte anlitade någon tolk alls. Enligt Lex Maria-anmälan ska vårdcentralen nu satsa på "frikostig användning av auktoriserade tolkar" för att säkerställa att liknande missförstånd inte sker igen.
– Ibland är det ju så att du pratar med någon som inte förstår men man tror att de har förstått det, säger chefsläkare Benny Ståhlberg.
– Anmälan handlar om att man skulle fångat upp detta. Det man lyft upp i utredningen är att man måste jobba effektivt med tolk så att man säkerställer att man fått fram informationen.
Gå till toppen