Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guide: 19 saker att göra den 8 mars

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Dygnet Runt guidar dig till aktiviteter i Malmö, vare sig du vill demonstrera, gå på klubb eller se en föreställning.

1. Skamfest på Moriskan

Tjejgänget från den hyllade norksa tv-serien Skam.
Moriska Paviljongen, klockan 19.19-02.
Kosegruppa Sverige är hängivna fans till den norska tonårsserien Skam. På onsdagen anordnar de fest på Moriskan för att hylla tjejgänget i tv-serien. Kvällen inleds med quiz och sedan blir det klubb där bland annat hiphopdrottningen Cleo uppträder.

2. Sisters of Jazz på Victoriateatern

Victoriateatern klockan 19.
På Victoriateatern hyllar orkestern Sisters of Jazz jazzmusikens dolda men framgångsrika kvinnor. Det blir musik av bland andra Dorothy Fields, Nancy Hamilton, Billie Holiday, Peggy Lee och Ella Fitzgerald.

3. Premiär på Potato Potato

Bild från Potato Potatos nya föreställning som har premiär den 8 mars.
Potato Potato, klockan 19.
Regissören Linda Forsell har samarbetat med flickforskare vid "FlickForsk – Network for Girlhood studies" för att lyfta fram flickans perspektiv i Potato Potatos senaste teater. Föreställningen "I'm Her(e)" handlar om flickrummet och Youtube.

4. Förhandsvisning av film om skådespelaren Kim Anderzon

Panora, klockan 18.
Skådespelaren Kim Anderzon hyllades för sina många roller på teater och filmduken, bland annat i Rederiet och Sällskapsresan. Nu har hennes liv och hennes kamp mot cancern blivit film. Panora premiärvisar filmen ”Kim - Den skalliga primadonnan” den åttonde mars. Kvällen inleds av Eva Bonde, medgrundare och chefredaktör för historietidningen Historiskan.

5. Wikipediaaktivism på Malmö Muséer

Slottsholmen på Malmö Muséer, klockan 10-16:30.
Initiativet Art+Feminism anordnar skrivstuga för att skriva in fler kvinnor på Wikipedia. Målet är att förbättra representationen av kvinnor bland Wikipediaskribenter och lyfta fram kvinnor som glömts bort i historien.

6. Dolly Partons liv blir teater i kyrkan

Dolly Partons liv blir teater i Limhamns kyrka.Bild: Wade Payne
Limhamns kyrka, klockan 18:30.
Skådespelaren Matilda Ericsson spelar sin pjäs ”Dolly!” om countrysångerskan Dolly Partons liv. Dessutom blir det tal, musik av Damkören Ladies och konstutställning.

7. Releasefest för antologin ”Brev till min dotter”

Poeten på hörnet, klockan 19.
Lagom till internationella kvinnodagen släpps antologin ”Brev till min dotter” – med texter av bland andra Märta Tikkanen, Mia Skäringer och Katarina Mazetti. Från klockan 19 blir det releasefest på Poeten på hörnet.

8. ”The Fits” - filmvisning och diskussion

Röda rummet på Stadsbiblioteket, klockan 17.
Filmfestivalen BUFF firar med att visa den hyllade filmen ”The Fitz” på Stadsbiblioteket. Filmen skildrar 11-åriga Tonis kamp för att passa in och hur hon byter boxningsträningen mot danslektioner. Efter filmvisningen hålls en diskussion.

9. Standup på Oslipat

Ellinor Svensson.Bild: Oslipat
Babel, klockan 19.
Fira den 8 mars med standup på Babel. På scen ses Johanna Wagrell och Elinor Svensson från Tankesmedjan i P3, den existentialistiska och filosofiska Sandra Ilar, och Anders Sparring.

10. Internationella Kvinnoföreningen i Malmö

Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Rådhuset på Stortorget, klockan 16-18.
IKF i Malmö bjuder in för att uppmärksamma kampen för kvinnors rättigheter, under parollen "Här möter kvinnor från hela världen Sverige och här möter Sverige världen!". IKF är en förening som jobbar för mångfald och jämställdhet.

11. Samordnad demonstration och efterhäng på Inkonst

Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Gustav Adolfs torg klockan 16.30, Möllevångstorget klockan 18.30 och Inkonst klockan 18.40.
Vänsterpartiet, Femionistiskt initiativ, ABF och RFSL är några av de som demonstrerar tillsammans för internationell solidaritet. Efter demonstrationståget blir det efterhäng på Inkonst. Där undervisas det i feministiskt självförsvar och Gnučči står på scen.

12. Kvinnofesten på Kirseberg

Kirsebergsteatern, klockan 17.30-21.
Brogruppen Kirseberg arrangerar kvinnofest. Efter musik, tal, gäster och diskussioner avslutas kvällen med dans. Temat under kvällen är "trots - trots allt!".

13. "Too Cute To Puke" på Grand

Bild: Karin Malmhav / SvD / TT
Grand Öl&Mat, klockan 22.30-01.
Klubben "Too Cute To Puke" arrangeras denna kväll på Grand Öl&Mat. Under klubben spelas bara musik av kvinnliga artister och kvinnofrontade band. Ur högtalarna hörs allt ifrån 60-talets tjejgrupper till dagens punk.

14. Demonstrera med "Feminism underifrån"

Möllevångstorget, 17.30-19.30.
"Feminism underifrån" kämpar mot förtryck och exploatering. Den 8 mars arrangeras demonstrationståg för att visa solidaritet.

15. Elektronisk musik på Far i hatten

Bild: Johan Pihlemark
Far i hatten, klockan 21-01.
Pommes 94 spelar elektronisk musik för att fira internationella kvinnodagen. Med bakgrund inom bland annat techno har de lovat att "stugan kommer vibrera" denna kväll.

16. Håll ett brandtal i en minut

Inkonst.
Inkonst, klockan 18.45-19.25.
Föreningen Kvinna till Kvinna låter alla som vill hålla ett brandtal. De som inte vågar höja sin röst under demonstrationerna får chans att göra det på Inkonst, med enda krav att det handlar om kvinnors rättigheter.

17. Feministisk konst på Frank

Mary Toreld, som driver Frank, till höger.Bild: Ingemar D Kristiansen
Galleri Frank, 18-22.
Galleri Frank bjuder in till fest. "Popup-galleriet" F/art åker runt och visar feministisk konst och ikväll har de kommit till Malmö. Det blir även lokal konst, poesi och musik av Kvinnliga Situationen.

18. Konsert och samtal med Lugn, Riedel och Moshizi

Kristina Lugn.Bild: Pontus Tideman
Malmö Live, klockan 19, mingel från klockan 17.
Poesi och musik möts i en konsert med Kristina Lugn och Sarah Riedel. Konserten följs av ett samtal, lett av kulturjournalisten och programledaren Tara Moshizi.

19. Kvinnodagen på Tegelhuset

Tegelhuset, klockan 18-20.
I Rosengård blir det tal från Rossana Dinamarca (V) och poesi från Jasmin Nur. Trans- och tjejjouren har pyssel och workshop med tema härskartekniker, och det arrangeras även ett quiz.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen